Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 oktober 2018

  Katastrofdåliga skördar och ökade kostnader efter hettan

  Sommarens extremhetta slog hårt mot Sveriges bönder. Spannmålsskördarna beräknas vara mellan 30-70 procent lägre än normalt och grovfoderbristen är fortsatt stor, enligt ny statistik från LRF Konsult.

  – Det ekonomiska läget på grund av torkan är bekymmersamt med fleråriga effekter för många av företagarna. Det gäller lantbrukets samtliga produktionsinriktningar, säger Jimmy Larsson, segmentschef för enheten ”skog och lantbruk” på LRF Konsult, i ett pressmeddelande.

  LRF Konsult konstaterar att man aldrig tidigare prognostiserat så svaga resultat i en rapport, även om variationerna är stora i olika delar av landet.

  Beräkningarna visar också på ökade produktionskostnader för 2018, jämfört med föregående år som för spannmål motsvarar 80 öre per kilo. Samma ökning för mjölkproduktionen ligger på 50-60 öre per kilo mjölk.

  Verkliga resultat

  – Som lantbrukare gäller det nu att få koll på sitt nuläge och ta fram en handlingsplan med åtgärder för hur man ska agera framåt för att kunna fortsätta sitt företagande, Stefan Nypelius affärsrådgivare på LRF Konsult, i pressmeddelandet och fortsätter:

  – Det gäller också att och ha en kontinuerlig dialog med samarbetspartners som foderleverantörer, slakterier och finansiärer för att hålla verksamheten rullande och klara likvideten. Det finns även framtagna jordbruksstöd, bland annat har Jordbruksverket subventionerat ekonomisk rådgivning kraftigt.

  Rapporten ”Lantbrukets lönsamhet” görs halvårsvis och baseras på verkliga företagsresultat som följs för driftsinriktningarna inom växtodling, griskött, mjölk och nötkött.

  Relaterade artiklar

  Till toppen