Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 juni

  ”Undergräver förtroendet för myndigheterna”

  Att tvärbromsa investeringsstödet till våtmarker är ett dråpslag mot vattenvårdsarbetet i Sverige, hävdar miljökonsulten Tuve Lundström.

  – Det är ingen djärv gissning att ett hundratal projekt i Sverige drabbas, säger han.

  Ett av projekten som påverkas direkt av stödstoppet för våtmarksprojekt finns i Baldringe, norr om Ystad. Det vill säga: än så länge finns det bara på pappret, men ansökan är inlämnad och förarbetet har pågått länge.

  Dränera eller anlägga våtmark

   Christian Negendanck, vd för Högestad.
  Christian Negendanck, vd för Högestad. FOTO: Ann Lindén

  Det är Högestad & Christinehof Förvaltning AB som planerar att omvandla 107 hektar av sin åker till våtmark. Företaget håller en hög miljöprofil och har de senaste åren anlagt ett flertal våtmarker på ägorna.

  Christian Negendanck, som är vd för bolaget, berättar att det aktuella markområdet är kuperat och utmanande att bruka. På hösten och vintern klarar inte den befintliga dräneringen av att ta hand om vattnet i takt med tillströmningen, med följden att det ofta står vatten i svackorna.

  – Vi hade alternativen att dränera ut det eller låta det återgå till någon typ av våtmark, säger Christian Negendanck.

  ”Känns hopplöst”

  Länsstyrelsen var initialt väldigt positiv till planerna och Högestad & Christinehof Förvaltning AB har hittills lagt ner 225 000 kronor på att förbereda och lämna in ansökan.

  – Och som lök på laxen får vi nu beskedet att man stänger ner och inte ens är kontaktbara på länsstyrelsen. Det känns hopplöst, säger Christian Negendanck.

  Tuve Lundström, miljökonsult på Naturvårdsingenjörerna AB, har 20 års erfarenhet av vattenvårdsarbete. Han står bakom ansökan för Baldringeprojektet och känner personligen till ytterligare ett 50-tal projekt som väntar på beslut i södra Sverige – och tror att det kan finnas lika många till på andra håll i Sverige.

  Ligger ute med pengar

   Tuve Lundström, miljökonsult på Naturvårdsingenjörerna.
  Tuve Lundström, miljökonsult på Naturvårdsingenjörerna. FOTO: Hans Dahlgren

  Ansökningsförfarandet är komplicerat och kräver ofta att markägaren tar hjälp av specialkompetens som geologer eller arkeologer för att ansökan ska bli komplett.

  – I alla projekt, där ansökningar har skickats in, ligger markägaren ute med kostnader som de nu inte kan få stöd för. På ett dygn stängde de ner hela systemet. Det är katastrofalt och undergräver markägarnas förtroende för myndigheterna, säger Tuve Lundström.

  Relaterade artiklar

  Till toppen