Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 maj 2017

  Kastrering av värphöns döms ut

  Djurrättsgruppen Tomma burar vill kastrera värphöns. Ur djurskyddssynpunkt är det ytterst tveksamt. Det säger Lotta Berg, professor vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa på SLU.

   Lotta Berg, professor på SLU, känner inte till någon veterinär som kastrerar värphöns.
  Lotta Berg, professor på SLU, känner inte till någon veterinär som kastrerar värphöns. FOTO: Jenny Svennås-Gillner+SLU

  När medlemmar i djurrättsgruppen Tomma burar gick in på Stjernsunds gård i augusti 2015 stal de åtta värphöns. Värphönsen fördes till ett ideellt djurhem.

  Efter en tid startade djurrättsorganisationen en insamling för att kastrera de åtta värphönsen. Enligt organisationen är det ett större ingrepp att avla fram djur som lägger många ägg jämfört med att operera bort äggledarna.

   Enligt Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef vid Sveriges veterinärförbund, saknas det rutiner för kastrering av höns.
  Enligt Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef vid Sveriges veterinärförbund, saknas det rutiner för kastrering av höns. FOTO: Sveriges veterinärförbund

  Inget enkelt ingrepp

  Men Lotta Berg, professor vid institutionen för husdjurens miljö och hälsa på SLU, har inte hört talas om att veterinärer genomför sådana operationer.

  – Det är inget enkelt ingrepp, det är inget som jag skulle rekommendera. Det är klart att det är möjligt, men jag känner inte till att någon veterinär har någon vana av det, säger hon.

  Det finns inget i lagstiftningen som förbjuder kastrering av hönor. Men det finns inget i forskningen som säger att ingrepp av det här slaget skulle vara bra ur djurskyddssynpunkt, säger Lotta Berg.

  PREMIUM. Betalas för att förstöra för landets djurbönderPREMIUM. Så skyddar du dig mot aktivister

  Inga tydliga riktlinjer

  Johan Beck-Friis, veterinär och informationschef vid Svenska veterinärförbundet, ställer sig också tveksam till kastrering av hönor.

  – Det innebär en veterinärmedicinsk risk och man utsätter dem för ett stressmoment. Det finns inga tydliga riktlinjer för ett sådant ingrepp. Det är inte hundar eller katter det rör sig om, säger han.

  En etisk fråga

  Tomma burar vill även mata värphönsen med deras egna ägg. Organisationen säger sig inte veta vad den ska göra av äggen. Av etiska skäl äter de inte ägg. Genom att låta hönorna äta upp dem återförs en del av energin som gått åt för att värpa äggen.

  Lotta Berg tror inte att det finns någon medicinsk risk med att låta hönor äta av sina egna ägg. Hon tror inte att de förstår vad de äter.

  – Det här är främst en etisk fråga, säger hon.

  Johan Beck-Friis slår fast att ingen annan fågelart äter upp sina egna ägg. Det finns kråkfåglar som äter av andra arters ägg. Han kan inte uttala sig om det innebär en medicinsk risk för hönorna.

  – Rent instinktivt låter det inte idealiskt. Det är bättre att ge dem ett foder som är anpassat för höns. Frågan är om de vill äta av sina egna ägg. Det strider mot deras naturliga behov, säger han.

  LÄS MER Bjöd in allmänheten – fick aktivisterPREMIUM Svenskar bland de våldsammaste djuraktivisterna i Europa

  Relaterade artiklar

  Till toppen