Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 juni 2019

  Svindlade biodlare på en miljon

  Dagsböter blev domen för den kassör som svindlade biodlarna på mer än en miljon kronor.

  FOTO: Mostphotos

  Tingsrätten har dömt kassören till grov trolöshet mot huvudman. I tingsrätten berättade kassören att han fått problem med sina egna företag. Därför förde han över pengar från det servicebolag som biodlarföreningen drev och där han var kassör med ensam rätt att teckna firma.

  Den första överföringen till egna konton följdes sedan av flera. Totalt blev det 25 överföringar och totalt 1 054 996 kronor. Det var projektpengar från Jordbruksverket och som skulle betalas ut till medlemmarna som ersättning för gjorda arbeten i olika projekt.

  Erkände vid konfrontation

  När ersättningen uteblev konfronterade en av medlemmarna kassören om att saldona på banken inte stämde mot de bankutdrag kassören visat upp. Bankutdragen, som visade att det skulle finnas över 650 000 kronor på ett konto och drygt 23 000 kronor på ett annat visade sig vara förfalskade. I verkligheten fanns bara 30 000 kvar på kontona. Kassören erkände direkt.

  Förskingringen tvingade föreningen försätta bolaget i konkurs samtidigt som också stödet från Jordbruksverket uteblev.

  Kassören har senare återbetalat närmare 750 000 kronor till konkursboet.

  Förmildrande omständighet

  Tingsrätten fann mannen skyldig till grov trolöshet mot huvudman. Rätten konstaterar i domen att straffvärdet för brottet handlar om ett års fängelse.

  Det anses dock förmildrande att kassören sedan tidigare var ostraffade och att han varit konkursförvaltaren behjälplig när denne skulle reda ut konkursen. Därför döms kassören till villkorlig dom och dagsböter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen