Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 november 2018

  Sveriges ostexport backar i skuggan av importen

  Samtidigt som ostimporten ökat har Sveriges ostexport bitit sig fast på betydligt lägre nivåer. Värdet på exporten har dessutom minskat i förhållande till importen.

   Flera länder väljer bort den svenska osten och värdet på ostexporten har minskat i förhållande till importen.
  Flera länder väljer bort den svenska osten och värdet på ostexporten har minskat i förhållande till importen. FOTO: Mostphotos

  År 2000 låg ostexporten på 19 700 ton. Efter att ha varit uppe och vänt på över 20 000 ton år 2013 landade siffran i fjol på knappt 19 000 ton.

  Ökar i mängd, minskar i värde

  De största exportkategorierna är färskost och hårdost. Det positiva med färskosten – som i huvudsak går från Arla i Sverige till Danmark och Finland – är att den ökat rejält i mängd.

  Förra året exporterades nästan 10 000 ton – en brant men jämn stegring sedan år 2000 då exporten låg under 100 ton. Det tråkiga är att exportvärdet per kilo ganska snabbt föll från ca 40 kronor per kilo ner mot 20-25 kronor kilot, samtidigt som värdet av den importerade färskosten legat ganska stadigt kring 30 kronor per kilo under samma period.

   Exporttappet har främst skett på viktiga marknader som Danmark och Finland, som båda halverat sitt svenska ostmottagande på tio år.
  Exporttappet har främst skett på viktiga marknader som Danmark och Finland, som båda halverat sitt svenska ostmottagande på tio år. FOTO: Mostphotos

  Tapp i USA

  När det gäller hårdosten har exportpriserna hållit samma takt som importpriserna. Här är problemet i stället att exporten har minskat kraftigt – från 17 200 ton år 2000 till mindre än hälften i fjol.

  Tappet har främst skett på viktiga marknader som Danmark och Finland, som båda halverat sitt svenska ostmottagande på tio år. Men tappet har även skett på stora marknader som Tyskland och USA, som för 10-15 år sedan kunde köpa mellan 500 och 1 000 ton svensk ost per år, men numera nöjer sig med knappt 100 ton vardera.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen