Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juni

  Karta: Så går det med vallskörden i landet

  Vallskörden har dragit i gång eller till och med avslutats i många delar av landet när det gäller första skörd. ATL:s rundringning visar att en del klarat sig bra, men på andra ställen har man fått nästintill obefintlig skörd.

   I söder är förstaskörden i sin slutfas och i norr har man inte startat.
  I söder är förstaskörden i sin slutfas och i norr har man inte startat. FOTO: Privat/ATL

  Redan den 19 maj skrev ATL om hur de första bönderna börjat skörda sin vall i Skåne. Lite mer än två veckor senare har det dragit i gång ordentligt i större delen av södra Sverige. På Gotland är skörden enligt Stefan Uddin, rådgivare på Hushållningssällskapet, klar om ett par dagar – men skörden nådde inte upp till förväntan.

  – Skördarna varierar från medel till väldigt lite och på en del håll är det ingenting, tyvärr. Det är tufft för bönderna som har varit hårt drabbade de senaste två åren, säger han.

  Även Öland har haft det tufft

  I Kalmar län är förstaskörden i princip avslutad och enligt Hans Romaker, rådgivare på Hushållningssällskapet i Kalmar, är det framförallt Öland som haft det tufft.

  – Mindre regn i kombination av kyla har gjort att skörden är sämre än normalt, berättar han.

   På Jan Larssons gård Åtorp i Vingåker har man redan hunnit få in förstaskörden som blev bättre än förväntat trots en kylig vår.
  På Jan Larssons gård Åtorp i Vingåker har man redan hunnit få in förstaskörden som blev bättre än förväntat trots en kylig vår. FOTO: Privat

  En av de bönder som redan skördat klart på Öland är Mattias Bertilsson som driver Alböke gård i Köpingsvik. Trots de svåra väderförhållandena är förhållandevis nöjd med årets förstaskörd.

  – En del var dåligt och en del var bra, så det blev ganska normalt i slutändan. Värmen kom så sent i år så det var inte längesen det tog fart på riktigt, säger han.

  Även om han ofta föredrar att skörda lite tidigare än många andra hade han inte mycket till val i år.

  – Jag hade så fruktansvärt dåligt med foder sedan lagret tömdes under torkan 2018 så jag var tvungen att köra tidigt. Som tur är så blev det bra och värdena ser hittills väldigt bra ut, säger Mattias Bertilsson.

  Artikeln fortsätter efter grafiken!

  Variationer på fastlandet

  Om vi lämnar öarna och tar oss till fastlandet har det varierat mycket även där. I Jönköpings län har man tampats med sena frostnätter och en hel del regn senaste tiden. Hushållningssällskapet rådgivare i Jönköping Andreas Svensson beskriver en stor oro bland många av bönderna i länet just nu.

  – Det är allt ifrån 60 procent till 120 procent i förstaskörd. Just nu sliter många hårt med att bli klara innan regnet som väntas komma i helgen, säger han.

  Även i Södermanland väntas regn till helgen och många skördar just nu för att försöka hinna klart.

  – De var många som körde förra veckan men är ännu fler denna veckan, säger Justina Olsson som är rådgivare på Hushållningssällskapet i Södermanland.

  På Jan Larssons gård Åtorp i Vingåker har man redan hunnit få in förstaskörden som blev bättre än förväntat trots en kylig vår.

  – Vi är nöjda med förstaskörden även om det kunde blivit lite mer. Jag tror att det är bra värden så jag är ganska nöjd, säger han.

  ”Aldrig sett så höga siffror”

  Trots tunna skördar på många håll är det vissa som klarat sig betydligt bättre. I Västra Götaland har det varit fina skördeförhållanden och de allra flesta är klara. Hanna Johansson är rådgivare på Hushållningssällskapet i Västra Götaland och efter att ha kikat på vallprognoserna ser hon väldigt utmärkande siffror just i år.

  – Vallprognoserna visar högre energihalter än vad jag någonsin sett tidigare. Det tyder på att utvecklingen i vallarna har varit väldigt sen med både kyla och torka, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen