Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 juli 2019

  Kärleksförklaring byggdes på öar i våtmark

  Under flera år har paret Jacobi arbetat med att anlägga en sjö på gården Kärrmans på Gotland. Lars Jacobi planerade att överraska sin fru med kärleksöar mitt i våtmarken.

  Men bygget uppmärksammades lite tidigare än tänkt.

   På väg hem från ett sjöbevakningsuppdrag upptäcktes plötsligt de kärleksfulla öarna.
  På väg hem från ett sjöbevakningsuppdrag upptäcktes plötsligt de kärleksfulla öarna. FOTO: Thony Sundstrand

  När ATL når paret har de precis landat i Tyskland där de ska spendera några dagar tillsammans med vänner. Bara några dagar tidigare avslöjades de öar som gömde sig i våtmarken på parets gemensamma gård på Gotland.

  Det var under en flygtur i söndags som öarna upptäcktes, som är formade som ett L och ett A med ett hjärta emellan.

  – Vi var på väg hem efter ett sjöbevakningsuppdrag med Gotlands Flygklubb. Då såg jag öarna och piloten tyckte jag skulle ta kort. Han skickade sedan in det till Helagotland, säger Thony Sundstran som tog bilden.

  LÄS OCKSÅ: Han odlar blommigt fredstecken på åkern

  Bilden spreds snabbt

  Bilden spred sig snabbt och några dagar senare stod det klart att det var Lars Jacobi som stod bakom kärleksmeddelandet.

  – Jag kände att jag ville göra den här kärleksförklaringen till min hustru när vi firar vår 50-åriga bröllopsdag nästa år. Det var inte meningen att det skulle bli officiellt redan nu men så det blev det, säger Lars Jacobi.

  Enligt Lars hade inte Ann-Mari vetat om öarnas innebörd innan det uppmärksammades i media.

  – Hon anade det kanske men hon hade inte fått någon information om det. Men det är lite svårt att bygga utan att hon förstår att det är något på gång, säger han.

   Bild från när Lars och Ann-Mari Jacobi firade 70-årsdag. De fyller år dagarna efter varandra.
  Bild från när Lars och Ann-Mari Jacobi firade 70-årsdag. De fyller år dagarna efter varandra. FOTO: Privat

  Ann-Mari och Lars Jacobi har känt varandra sedan den var sju år gamla och redan när de var 10 år visste Lars att han ville gifta sig med henne.

  – Men hon hade inte bestämt sig än utan när vi var 21 år så gifte vi oss. Och nu firar vi snart 50 år, säger han.

  De tre öarna, som när våtmarksbygget är helt klart ska gå att se från den övre klippan ovanför Lines grotta på Torsburgen, symboliserar just parets långa vänskap och kärlek för varandra.

  Naturvård på gården

  Bygget av våtmarken på gården Kärrmans började 2007. Våtmarken är på totalt 21 hektar och en av de största på Gotland. Anledningen är att paret bedriver naturvård på sin mark och ville främja mångfalden ytterligare.

  – Vi har kring 80 till 120 lamm och mellan 80 och 180 kor som betar i våra hagar och ängar, och i vår skog runt vår nya sjö och våtmark.

  Det rör sig om cirka 240 hektar mark som är till för alvarsbete, naturbete och skogsbete. Paret har också planer på att sätta upp ett 20-tal bisamhällen, då de tillsammans med dottern har grundat företaget BodyBees som säljer naturkrämer baserat på bivax.

  Tagit lång tid

  Lars berättar att våtmarksarbetet tagit lång tid och under tidens gång fick de för sig att skapa öarna.

  – Öarna började vi bygga 2017 och det tog några veckor att göra dem. De har gjorts efter en ritning och hackats ut ordentligt för att få fram de här mönstren.

  Än är inte öarna helt klara.

  – Vi kommer att plantera blommor på öarna men det kan fungera först när vi har fått tillräckligt med vatten i våtmarken, så det blir först nästa år, säger Lars Jacobi.

  Invigningen hoppas bli under sensommaren 2020 och då kommer också allmänheten få se våtmarken och öarna.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen