Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 augusti 2018

  Inträde och ost ska stärka fäboden

  Efter en sommars uppehåll och efter att ha vunnit striden mot Skatteverket är Tin Gumuns tillbaka på Karl Tövåsens fäbod utanför Rättvik.

  – Jag testar en ny affärsmodell i sommar. Om den går bra hoppas jag att andra fäbodbrukare kan ta efter, säger hon.

  Tin Gumuns blev rikskänd när hon för två år sedan vann en rättslig process mot Skatteverket och fick ett undantag från kravet om kassaregister.

  Men konflikten tog på krafterna och förra sommaren valde hon att hålla stängt. I år är hon tillbaka, med begränsade öppettider och krav på inträde. Dessutom håller hon på att tillverka ost på egen kultur tillsammans med Kristina Åkermo från Oviken Ost.

  – Jag hoppas att det här kan lyfta osttillverkningen på fler fäbodar och även att fler tar efter och börjar ta inträde. Varför ska vi jobba gratis? Det kostar att hålla igång verksamheten och man får inte in tillräckligt på produktförsäljning, säger Tin Gumuns.

   Tin Gumuns på Karl Tövåsen och Kristina Åkermo på Oviken Ost har inlett ett samarbete för att tillverka gourmetostar på fäboden.
  Tin Gumuns på Karl Tövåsen och Kristina Åkermo på Oviken Ost har inlett ett samarbete för att tillverka gourmetostar på fäboden. FOTO: Karin Janson

  Vill att fäbodstödet ses över

  Helst hade hon sett att fäbodstödet gjordes om och fick två nivåer.

  – Nu gör stödet ingen skillnad på om man bara har betande djur eller om man också bedriver fäbodbruk och bereder produkter. I praktiken räcker det med att släppa ut en flock highland cattle på skogsbete hela sommaren och ändå få stödet. Jag tycker att stödet ska utformas annorlunda för oss som håller fäbodkulturen levande, Tin Gumuns.

   Tin Gumuns på Karl Tövåsen och Kristina Åkermo på Oviken Ost har inlett ett samarbete för att tillverka gourmetostar på fäboden.
  Tin Gumuns på Karl Tövåsen och Kristina Åkermo på Oviken Ost har inlett ett samarbete för att tillverka gourmetostar på fäboden. FOTO: Karin Janson

  Kassaregister gäller bara till årsskiftet

  Så här långt har besöksantalet varit högt och det har inte varit något knussel om inträdesavgiften. Det borgar för att det kan bli fler somrar på fäboden, men det finns orosmoln i horisonten – Tins undantag från kravet på kassaregister gäller bara till årsskiftet. Och från den första juli gäller skärpta regler för personalliggare inom turistnäringen, som bland annat innebär att ägarens familj och alla som jobbar utan lön måste skriva in alla arbetsuppgifter, även kortvariga.

  – Om min dotter till exempel ser att någon glömt en bricka och hon tar in den i köket så måste hon alltså skriva in sig? Det är helt orimligt. Jag hoppas att min dispens från kassaregistret fortsätter gälla och att jag slipper det här med personalliggare, avslutar Tin Gumuns.

  LÄS OCKSÅ: Tin vann över SkatteverketLÄS OCKSÅ: Skatteverkets nya krav på fäboden

  Fakta Karl Tovåsens fäbod

  Karl Tövåsens fäbod ligger utanför Vikarbyn i Rättviks kommun.

  Här finns nio mjölkande fjällkor, ett par grisar, höns, getter och kaniner.

  I sommar har fäboden öppet onsdagar till lördagar, mellan 13 juni och 4 augusti.

  Relaterade artiklar

  Till toppen