Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2018

  Kaningårdarna aktivisternas nya mål

  Malin Sundmark, ordförande i Kaninproducenterna, har haft tre påhälsningar av djuraktivister i år. Den sista gången blev sex kaniner så skrämda att de dog.

  – Trakasserierna har ökat i kaninbranschen, säger hon.

   – Det är för låga straffskalor för svårt att få någon dömd för kränkningar och hot menar Malin Sundmark som fått påhälsning av djuraktivister tre gånger i år.
  – Det är för låga straffskalor för svårt att få någon dömd för kränkningar och hot menar Malin Sundmark som fått påhälsning av djuraktivister tre gånger i år. FOTO: Karin Janson

  I somras fick Malin Sundmark som driver Lisasgårdens kaniner 63 kommentarer på sin företagssida på Facebook över en natt. Det stod att hon var dum, äcklig och en mördare.

  – Jag var tvungen att stänga ner sidan, för jag hann inte med. Sedan kunde jag blockera alla som skrev och det blev lugnt igen. De är väldigt duktiga på att hålla sig inom gränsen för olaga hot, det är mycket att ”någon borde ha ihjäl dig” och sånt, men de skriver inte rakt ut att de tänker göra det själva.

  ”Fruktansvärt kränkande”

  Den 16 juli var Malin Sundmark hemma när ett femtontal personer dök upp på gården. De sade sig komma från Djurens Revolt, en aktivistgrupp med bas i Västmanland. Hon gick in, låste dörren och ringde polisen.

  – Det kändes fruktansvärt kränkande att de kom in på gården så där.

  Händelsen resulterade i en polisanmälan om hemfridsbrott. Aktivisterna anmälde i sin tur Malin Sundmarks företag Lisasgården till länsstyrelsen och kommunen, för vanvård av djuren. Länsstyrelsen har gjort inspektioner efter anmälan, som inte resulterat i några anmärkningar.

   Efter att ha fått ett 60-tal kommentarer på sin företagssida på Facebook över en natt där det stod att hon var dum, äcklig och en mördare stängde Malin Sundmark ned den.
  Efter att ha fått ett 60-tal kommentarer på sin företagssida på Facebook över en natt där det stod att hon var dum, äcklig och en mördare stängde Malin Sundmark ned den.

  Filmade och livesände

  Två veckor senare kom aktivisterna tillbaka. En kille smög in på gården bakvägen och snokade runt i stallet och i uthusen. De övriga kom den vanliga vägen och uppehöll Malin Sundmark på gården. Killen som snokade runt på gården filmade och livesände online. Sedan var det lugnt en lång period, tills Malin Sundmark arrangerade en slaktkurs i slutet av september. Förmiddagspasset ägde rum på en annan gård och när gruppen kom tillbaka till Lisasgården hade Animal Liberation Front varit där.

  – Animal Liberation Front är maskerade och gör lite grövre grejer, säger Malin Sundmark.

  Inne i gårdsbutiken var kylar och frysar öppna och alla fårfällar och kaninskinn hade rivits ner på golvet. Två kaniner saknades och någon hade skrivit ”stoppa djurfarmen!” på en stallvägg. Aktivisterna hade även varit in i bostadshuset och vridit på vattnet i källaren. Det var 25 centimeter vatten på källargolvet. Dessutom hade kaniner dött.

  – Dagen innan hade jag tagit kaniner från deras mammor och satt dem i utehägn. De brukar vara stressade de första dagarna och då låter jag dem vara i fred så att de får lugn och ro. När jag kom hem nu så hade sex kaniner dött, troligen av stress och rädsla när det dök upp maskerade personer på gården.

  FOTO: Karin Janson

  Flera kaninproducenter utsatta

  Djurens Revolt tar på sig ansvaret för de båda intrången under sommaren, men menar att de inte var delaktiga i skadegörelsen i september.

  ”Målet med besöket var att upplysa kaninfarmer som många inte vet existerar. Det ledde till många diskussioner och upplysta människor. Vi har anmält gården för flertal brott som vi har väntat svar på därför vi inte planerat en ny demonstration för att inte krångla till en ev utredning”, svarar en representant för Djurens Revolt till ATL.

  Men Lisasgården är inte ensam. Tre andra kaninproducenter har utsatts för olika intrång i år, bland annat Stjärnhov.

  Som ordförande i Kaninproducenterna tycker Malin Sundmark att det här är ett branschproblem. Kaninbranschen växer snabbt, men inte lika snabbt som efterfrågan på kaninkött och det behövs fler producenter.

  – Det är låga straffskalor och över huvudtaget är det svårt att få någon dömd för kränkningar och hot. För ett litet företag medför sånt här stora kostnader, det blir ju ett avbrott i produktionen och många av oss saknar anställda som kan täcka upp. Man blir ensam och utsatt.

  Relaterade artiklar

  Till toppen