Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 juni 2018

  Ersättning för underhåll av rovdjursstängsel utreds

  Lantbrukare kan komma att få ekonomisk ersättning för arbete som görs med att hålla rovdjursstängsel i bra skick. Frågan utreds just nu av Naturvårdsverket.

   Sven Erik Hammar, vice ordförande LRF.
  Sven Erik Hammar, vice ordförande LRF. FOTO: Cecilia Persson

  Ersättning för arbete som görs med att hålla rovdjursstängsel i bra skick kan bli aktuellt, det meddelade LRF:s vice ordförande Sven Erik Hammar på riksförbundsstämman på onsdagen i samband med att en motion om rovdjursstängsling togs upp.

  – Det är ute på remiss nu och vi på LRF ska analysera detta noga. Det är betungande att sköta underhållet och det är viktigt att Naturvårdsverket har tagit notis om detta, säger Sven Erik Hammar, till ATL.

  LRF vill att djurägare ska ha full kostnadstäckning för att sätta upp stängsel mot rovdjur och LRF Dalarnas motion om detta klubbades på stämman.

   Rovdjursavvisande stängsel.
  Rovdjursavvisande stängsel. FOTO: Trons

  Men förbundet har hittills inte lyckats få gehör för att alla rovdjursavvisande stängsel ska betalas av viltskadeanslaget. Ersättningen som ges motsvarar fortfarande bara delar av stängslets kostnad och underhållet utgår ingen ersättning för. Att Naturvårdsverket undersöker ersättningsfrågan för stängselunderhållet är ett steg åt rätt håll, säger Sven Erik Hammar.

  – Det innebär till exempel, som vi tolkar det, att man ska kunna få ersättning för att röja gräs under stängsel, något som är väldigt tidskrävande och betungande i dag, säger Sven Erik Hammar till ATL.

  LÄS OCKSÅ: Chockhöjd LRF-avgift får biodlarna att sticka LÄS OCKSÅ: Fårägare planerar demonstration i vargfrågan

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen