Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 7 april 2017

  Kampen om E22 tar bönder till riksdagen

  Bönderna som protesterat mot den nya sträckningen av E22 fortsätter att kämpa. Nu har de blivit inbjudna till riksdagen för ett seminarium om hur vägen kan påverka jordbruket.

   Bönderna fick mycket uppmärksamhet för sin lokala protestaktion.
  Bönderna fick mycket uppmärksamhet för sin lokala protestaktion. FOTO: Fredrik Thunberg

  ATL har tidigare skrivit om bondeupproret i Karlskrona-trakten där bönderna protesterar mot att den nya sträckningen av E22 på sträckan mellan Lösen och Jämjö ska dras över jordbruksmark.

  Bönderna har hållit protestaktion och träffat de lokala politikerna i Karlskrona, men tar nu ett nytt steg.

  – Vi är inbjudna till riksdagen för att hålla ett seminarium om hur vägen påverkar jordbruket. Vi ska också boka ett möte med generaldirektören för Trafikverket och ta kontakt med flera ministrar, säger Markus Karlström, en av initiativtagarna till bondeupproret till Sydöstran.

  Bönderna är inte emot vägen, de önskar bara att den ska dras över skogsmark i stället för åkermark. På Trafikverket betonar projektledare Daniel Andersson att man tar böndernas åsikter på allvar.

  – Påverkan på lantbruket är ofrånkomlig i detta projekt. Alternativ som vi presenterat på samrådet ger minst intrång på landskapet. Det finns inte några andra alternativ som tar mindre jordbruksmark, säger han till Sydöstran.

  Planen är att vägbygget som är beräknat att kosta 650 miljoner kronor ska påbörjas år 2020 och vara klart 2023.

  LÄS MER: Politiker vänder i vägfrågaLÄS MER: Bondeprotester mot motorvägsbyggeLÄS MER: Känd jordbruksmark blir väg

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen