Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 november 2020

  Kampanj mot antibiotika gav effekt i Frankrike

  Metz.

  Franska uppfödare har kraftigt minskat användningen av antibiotika under det senaste decenniet, visar en ny rapport.

  – Vi är överraskade och stolta över att vi har lyckats så bra, säger Joël Limouzin i FNSEA.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Istock

  2011 upprättade jordbruksdepartementet i Frankrike en första plan för att sänka användningen av veterinära antibiotika, med målet att minska problemet med resistenta bakterier både hos djur och hos människor. Industrin, veterinärer och uppfödare skulle samarbeta för att stoppa slentrianmässig och onödig förskrivning av antibiotika i till exempel förebyggande syfte. Arbetet har gett ett påtagligt resultat, enligt en ny rapport från ANMV, Frankrikes veterinärmedicinska anstalt.

  – Ja, nedgången är tydlig. Det visar att uppfödarna har blivit medvetna om problemet, säger Jean-Pierre Orand, direktör för ANMV.

  LÄS MER: Slut med ursäkter – Europa måste bekämpa antibiotikaresistensenLÄS ÄVEN: Sverige använder minst antibiotika i EU

  Resultaten högre än målen

  Mellan 2011 och 2019 minskade den totala användningen av veterinära antibiotika med 53 procent räknat i ton, och 45 procent om man jämför antalet doser. Jean-Pierre Orand säger att det framförallt är den sistnämnda siffran som är talande, eftersom nya generationer av mediciner ges i lägre doser än de gamla.

  Resultatet är till och med högre än de mål som jordbruksdepartementet hade satt upp.

  – Vi trodde att det skulle bli mycket svårare. Vi är överraskade och stolta över att vi har lyckats så bra, säger Joël Limouzin i ledningen för jordbrukarfacket FNSEA.

  Han driver själv en gård i Vendée i västra Frankrike tillsammans med fem kollegor. De har 300 suggor, ett 50-tal Charolais och producerar dessutom mjölk. Sedan 2011 har de ändrat sitt sätt att arbeta för att förebygga sjukdomar och på så sätt också minska antibiotikaanvändningen.

  – Vi använder inte längre foder som innehåller antibiotika. Vi har förbättrat ventilationen i djurstallarna, rengör bättre och har förbättrat vattenkvaliteten. Och vi vaccinerar djuren i högre utsträckning, berättar han.

   Jean-Pierre Orand, som är direktör för Agence Nationale du Médicament Véterinaire (ANMV), Frankrikes veterinärmedicinska anstalt och Joël Limouzin, uppfödare som också ingår i ledningen för FNSEA.
  Jean-Pierre Orand, som är direktör för Agence Nationale du Médicament Véterinaire (ANMV), Frankrikes veterinärmedicinska anstalt och Joël Limouzin, uppfödare som också ingår i ledningen för FNSEA. FOTO: ANMV/FNSEA

  Krävs tyngre förändringar

  ANMV:s rapport visar också att antibiotikaresistensen hos boskapen har minskat märkbart. Det gäller inte minst mot de starkaste formerna av antibiotika, som de senaste generationerna av Cefalosporiner och Fluorokinoloner.

  Jordbruksdepartementet kommer snart att lansera en ny plan för att medicinkonsumtionen ska fortsätta att sjunka.

  Men Jean-Pierre Orand tror att minskningen framöver kommer att ske i långsammare takt.

  – Nu krävs tyngre förändringar, för att vi ska komma längre. Det handlar till exempel om att en del uppfödare måste förbättra djurskyddet genom att investera i nya byggnader, säger han.

  Sverige har jämfört med Frankrike kommit längre när det gäller att hålla nere antibiotikaanvändningen. Enligt Europeiska läkemedelsmyndighetens årliga rapport använder Sverige minst antibiotika i EU. I samma rapport hamnar Frankrike på plats 18 av 25.

  FAKTA: Antibiotika i Frankrike

  Cirka 333 000 personer arbetar med köttproduktion i Frankrike, varav 263 000 inom jordbruket, 50 000 på slakterier och industrier, och 20 000 i slakteributiker.

  För 20 år sedan användes 1311 ton antibiotika årligen inom veterinärmedicinen i Frankrike.

  Nu har mängden sjunkit till 422 ton, enligt ANMV, Agence Nationale du Médicament Vétérinaire.

  Mellan 2011 och 2019 minskade antalet behandlingar med veterinära antibiotika med 45,3 procent. Mellan 2018 och 2019 var minskningen 10,9 procent.

  Resistenta bakterier mot de senaste generationerna av Cefalosporiner finns i dag hos 1 procent hos grisar och fågel. Och vad gäller Fluorokinoloner är resistensen 3 procent hos grisar, kalkoner och hästar, och 8 procent hos nötboskap.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen