Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 juli 2019

  Kampanj för EU-vid koldioxidskatt startad

  Medborgarinitiativ vill sätta ett pris på koldioxid i hela EU.

   Medborgarinitiativet vill att även lantbruket ska betala för sina koldioxidutsläpp.
  Medborgarinitiativet vill att även lantbruket ska betala för sina koldioxidutsläpp. FOTO: Hans Dahlgren

  En kampanj för att införa en EU-skatt på koldioxid har godkänts som ett officiellt EU-medborgarinitiativ. Det betyder att EU-kommissionen måste överväga dess förslag om den inom ett år lyckas samla in minst en miljon namn i minst sju medlemsländer.

  Medborgarinitiativet vill införa en koldioxidskatt på 50 euro per ton från och med 2020, en summa som ska höjas till 100 euro 2025. Skatten ska kombineras med en mekanism som hindrar importerade produkter som inte beskattats på samma vis att konkurrera med lägre priser.

  Lantbruket med

  Med en skatt betalar även de branscher som inte ingår i EU:s utsläppsrättssystem, som lantbruket, för sina utsläpp, resonerar initiativtagarna. Skatteinkomsterna ska dels gå till att främja förnybara energikällor och dels till sänkt skatt för låginkomsttagare, tänker initiativtagarna. EU har begränsat inflytande över medlemsländernas skattepolitik.

  Namninsamlingen är öppen till den 22 juli 2020.

  Relaterade artiklar

  Till toppen