Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 april

  Kamp mot gräshoppsplåga försvåras av corona

  Svårighet att importera bekämpningsmedel, delvis beroende på flygrestriktioner på grund av coronapandemin, påverkar försöken att stoppa gräshoppssvärmar som plågar östra Afrika.

   Gräshoppssvärmar fortsätter framfarten i östra Afrika, som här i Kenya. Arbetet att stoppa gräshoppsplågan försvåras av brist på kemikalier på grund av coronapandemin. (Arkivbild)
  Gräshoppssvärmar fortsätter framfarten i östra Afrika, som här i Kenya. Arbetet att stoppa gräshoppsplågan försvåras av brist på kemikalier på grund av coronapandemin. (Arkivbild) FOTO: AP Photo/Ben Curtis

  Kemikaliesprejningen av gräshoppssvärmar kan pågå i högst fyra dagar med nuvarande kemikalielager, varnar FN:s livsmedels- och jordbruksorgan FAO.

  – Om vi misslyckas i de regionala insatserna, på grund av brist på pesticider, så riskerar vi att få ytterligare fyra miljoner människor som har svårt att ge mat till sina familjer, säger Cyril Ferrand på FAO i Östafrika.

  Gräshoppssvärmarna började angripa jordbruksområden sent i höstas. Den första invasionen har gjort att 20 miljoner människor har matbrist. Nu väntas nästa generations svärmar.

  – Gräshopporna är mycket aktiva, mycket glupska och mycket rörliga, säger Ferrand.

  Kenya, Jemen, Somalia och Etiopien tillhör de svårast drabbade länderna.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen