Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 januari

  Kalvtäcken värmer i kylan

  På moderna mjölkgårdar föds det kalvar året runt. Flest på senvintern. Då kan kalvarna behöva hjälp med att hålla värmen med ett kalvtäcke – något som kan hjälpa mot sjukdomar.

   En nyfödd kalv kan behöva hjälp med att hålla värmen i kalvboxen på vintern.
  En nyfödd kalv kan behöva hjälp med att hålla värmen i kalvboxen på vintern. FOTO: Bjorn Qvarfordt

  Kalvar kan behöva hjälp med att hålla värmen i vinterkalla stallar. Ett kalvtäcke kan hjälpa kalven att spara energi och de som säljer kalvtäcken menar att det kan minska risken för sjukdomar. 

  – Det är ganska vanligt att mjölkbönder använder kalvtäcken. De används ofta till nyfödda kalvar de första två veckorna, säger Ingrid Dahlin, husdjurstekniker på Växa Sverige, som är landets största husdjursförening med över 200 000 mjölkkor i Kokontrollen.

  Hon har bland annat jobbat med det så kallade ”kalvlyftet” för några år sedan. 

  – Det blir bättre mjölkkor av kalvar som är friska. Det är bra om de slipper diarréer, ledinflammationer och andra sjukdomar som kan drabba kalvar om man inte sköter dem rätt.

  Hamnar snabbt i en kalvbox

  I modern mjölkproduktion är kalven inte särskilt länge hos kon, utan de hamnar oftast i en kalvbox. När det är varmt behövs inga kalvtäcken, men många kalvar föds på vintern.

  – Nu föds det kalvar under hela året på de flesta mjölkgårdar och det är nästan flest kalvar som föds under senvintern. Man vill ha ett jämnt flöde av kalvar under året, bland annat för att smittrycket blir högre om man har många kalvar på en gång.

  Det finns kalvtäcken att köpa på de flesta ställen som säljer lantbruksprodukter. De finns ofta i några olika storlekar och passar kalvar upp till 60 kilo. De kostar mellan 250 och 400 kronor.

  – Jag pratade nyligen med en kund som köpte 30 täcken på en gång. Den mjölkproducenten sätter täcken på alla kalvar när det blir under 0 grader, säger Eva Mårtensson, informationsansvarig på DeLaval Sales AB.

  ”Mår bättre med täcken”

  Hon berättar att kunden hade kalvarna inomhus de första dagarna, utan täcke. Därefter går kalvarna i hyddor utomhus, med täcken, i fyra veckor. 

  – Kunden sa att kalvarna mår mycket bättre med täcken, att de växer bra och att det går åt mindre antibiotika nu än när de inte fick täcken, säger Eva Mårtensson.

  Ingrid Dahlin på Växa Sverige menar att kalvtäcken ska vara enkla att sätta på och enkla att tvätta. 

  – De borde användas ännu mer, tycker jag. Det är lite jobb med det, men det ger kalven lite bättre förutsättningar och kalven borde stå högt i kurs eftersom den är framtidens mjölkko.

  Relaterade artiklar

  Till toppen