Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 maj 2019

  Priset på grönsaker driver upp inflationen

  Priserna på grönsaker fortsätter att öka så mycket att de väsentligen påverkar Sveriges ökade inflation. Bland grönsakerna är det olika typer av kål som ökat mest, visar fördjupad statistik från SCB.

  – Grönsakerna sticker ju ut. Om man jämför med hur det såg ut för ett år sedan är det en jätteskillnad, säger Caroline Neander på SCB.

  FOTO: TT

  Inflationen i Sverige fortsätter att stiga. Förändringen i konsumentprisindex (KPI) under de senaste 12 månaderna, var enligt dagens SCB-siffror 2,1 procent i april 2019. Det är en höjning sedan mars då inflationstakten var 1,9 procent.

  Läge att odla grönsaker i Sverige

  Prishöjningar på livsmedel står för den största ökningen, 0,4 procentenheter, varav 0,2 procentenheter berodde på högre grönsakspriser. Caroline Neander på SCB misstänker att det är sinande lager efter det torra fjolåret som driver upp priserna, men även Sveriges fortsatt svaga valuta.

  – Om det finns möjlighet att odla grönsaker i Sverige nu och sälja dem så är det bra i och med att det är dyrt att importera, säger Caroline Neander.……

  Kålraketen

  Den fördjupade statistik från SCB visar att det är olika typer av kål som verkligen dragit i väg i pris i butikerna. Priset på vitkål har till exempel ökat med 20 procent sedan i mars och kostade i april nästan det dubbla jämfört med samma period ifjol. Även salladskål och blomkål fortsätter att öka i pris, med 14 respektive 12 procent jämfört med mars i år.

  Dyr el men billigare mobiler

  Inom gruppen boende bidrog ökade elkostnader med 0,3 procentenheter till ökningen på årsbasis. Högre räntekostnader samt hyres- och bostadsrättslägenheter bidrog med 0,2 procentenheter vardera. Högre priser på drivmedel, transporttjänster, restaurangbesök samt diverse varor och tjänster bidrog också med 0,2 procentenheter vardera till inflationstakten enligt KPI. Lägre priser på mobiltelefoner påverkade dock inflationstakten nedåt med 0,2 procentenheter.

  Relaterade artiklar

  Till toppen