Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 december 2019

  Veterinärer larmade om brist – får förstärkning

  Efter larm om en ohållbar situation på Kalmars veterinärstation griper Jordbruksverket in. Nu står det klart att Distriktsveterinärerna ska täcka upp inom jourverksamheten vissa kvällar och helger.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Ann Lindén

  Kalmar veterinärstation är den enda i distriktet som erbjuder jourverksamhet kvällar och helger med vård för stordjur i Kalmar, Torsås, Emmaboda och Nybro kommun. 2011 arbetade tio veterinärer på kliniken, men efter årsskiftet kommer endast två veterinärer finnas kvar i tjänst, vilket P4 Kalmar tidigare rapporterat.

  Två veterinärer räcker inte för att klara kvälls- och helgjourer i området. Nu står det klart att Jordbruksverket och Distriktsveterinärerna kommer att hjälpa Kalmar veterinärstation med beredskapsarbetet.

  Det handlar om en distriktsveterinär som ska arbeta i beredskap kvällar och helger en vecka i månaden, uppger Anna Wretling Clarin, enhetschef på Jordbruksverkets djuravdelning.

  – Stationen kommer att kunna täcka upp för hälften av beredskapen. Detta är vad vi kan stötta upp med i nuläget, men vi arbetar för en långsiktig lösning.

  ”Hoppas fler kan känna ansvar”

  Personalen från Distriktsveterinärerna kommer att arbeta alla kvällar en hel vecka i stöten och Anna Wretling Clarin är tydlig med att lösningen endast är kortsiktig och planerad för ett par månader.

  – I nuläget finns det enligt vår bedömning många veterinärer som jobbar dagtid, men vi hoppas att fler veterinärer kan känna ansvar och vilja hjälpa till i beredskapsarbetet, säger Anna Wretling Clarin.

  Efter årsskiftet planerar Jordbruksverket ett möte tillsammans med privata veterinärer i Kalmar, djurägare och LRF. Datum för mötet är ännu inte satt.

  Läs också: Problem hos Distriktsveterinärerna kan hota djurhälsaLäs mer: Evidensia lägger ner hästklinik i KalmarLäs även: Evidensia lägger ner ännu en hästklinik

  På Kalmar veterinärstation är man glad över personalstödet från Distriktsveterinärerna, men hoppas på ett långsiktigt samarbete.

  – Jordbruksverkets lösning är att alla veterinärer som jobbar i området ska bidra i ett joursamarbete. Om det skulle gå vore det bra och det är något jag hoppas på, men jag har inte jättehöga förhoppningar och jag vågar inte ta ut något i förskott, säger Rikard Carlzén, veterinär på Kalmar veterinärstation.

  Enligt Carlzén är det viktigt att man hittar en mer långvarig och hållbar lösning snabbt eftersom våren med kalvningar och fölningar innebär ett intensivt arbete. Han pekar också på att verksamheten är väldigt sårbar.

  – På våren går det verkligen åt folk. Det är svårt att se hur vi ska kunna klara det under nuvarande förutsättningar.

  Vad säger lantbrukare i Kalmar om situationen?

  – Ingen ser något gott i detta. Det finns en oro att man ska behöva avliva sina djur i de fall de är riktigt akuta sjukdomstillstånd. Ännu värre är det för de som inte kan avliva sina djur själv. Då är det en väldigt hemsk situation med lidande för både djur och djurägare.

  Hur påverkar situationen ditt arbete?

  – Jag trivs vanligtvis väldigt bra med mitt jobb. Man har en god relation med sina lantbrukare och hästägare så när allt flyter på är det ett väldigt intressant och varierande jobb. Men glädjen med jobbet försvinner när det blir så här.

  Enligt Anna Wretling Clarin på Jordbruksverket kan djurägare i Kalmar kontakta distriktsveterinärer från Öland, Växjö och Karlskrona om man behöver veterinär under de tider veterinärstationen i Kalmar inte är bemannad.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen