Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 augusti 2019

  Larver äter upp kålskörden – tredjedel förlorad

  Kålmalen har slagit hårt mot svenska odlare i år. Odlarföreningen Sydgrönt vittnar om skördebortfall på hittills 20-30 procent för de sorter som är värst drabbade.

   Odlarföreningen Sydgrönt vittnar om ett skördebortfall som hittills ligger på mellan 20-30 procent för samtliga drabbade kålsorter hos deras odlare.
  Odlarföreningen Sydgrönt vittnar om ett skördebortfall som hittills ligger på mellan 20-30 procent för samtliga drabbade kålsorter hos deras odlare. FOTO: Shutterstock/TT

  Den fruktade kålmalens larver angriper grödorna och ställer till stor skada. ATL har tidigare berättat att en stor inflygning av kålmal gjordes i slutet av maj och drabbat flera odlare. Nu vittnar odlarföreningen Sydgrönt om ett skördebortfall som hittills ligger på mellan 20-30 procent för samtliga drabbade kålsorter hos deras odlare.

  – Kålmalen har gått på alla typer av kål: vitkål, rödkål, savojkål men även på ruccola. I maj och juni var situationen extrem och våra odlare var hårt drabbade, säger Sara Berger, VD på odlarföreningen Sydgrönt som ägs av ett 70-tal sydsvenska odlare.

  Arbetet blir tyngre

  Angreppen innebär mycket extraarbete under skörden och arbetet blir tyngre för personalen.

  – Det krävs mer personal i fält för kvalitetskontroll och för att putsa bort skadade ytterblad. Skördearbetet tar två till tre gånger längre tid än normalt och det krävs en noggrann inspektion av skörden.

  Hur går kommunikationen kring läget mellan er och handeln?

  – Jag tycker att det är en god dialog med handeln. Odlarna är tacksamma för förståelse kring utmaningar som uppstår i samband med både torka och svåra skadedjursangrepp. Vi har alltid en tät dialog med våra kunder för att informera om hur odlingsläget ser ut.

  Svårt bedöma angreppens påverkan

  Men hittills går det inte att säga säkert hur skördeutfallet blir. Säsongen sträcker sig en bra bit in på hösten och mycket beror på hur kommande skördeomgångar ser ut.

  Karin Oscarsson, på den ekonomiska föreningen Mellansvenska odlare, MOEK, som ägs av ett femtiotal grönsaks- och bärodlare är inne tycker också att det är svårt att se hur angreppen slår mot skörden.

  – Det har varit en hel del angrepp och våra odlare har fått gå in med de insatser som varit möjliga. Men det är fortfarande tidigt på säsongen så det är svårt att veta hur kommande skördeomgångar blir.

  Relaterade artiklar

  Till toppen