Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 februari

  Ansvaret för djuren bollas mellan myndigheter

  Bensen i luften och dioxiner i vatten och mark hör till soptippsbrandens effekter. Men vart lantbrukare ska vända sig när djur och odlingar riskerar att drabbas är oklart.

   Kommunen har ställt upp mätstationer för att kontrollera luften i området. ”Efter tre kilometer från brandplatsen finns bara 80 procent av rökpartiklarna kvar och vid sju till åtta kilometer är de nästan helt borta”, säger Carina Molin, byggnadsdirektör vid Botkyrka kommun.
  Kommunen har ställt upp mätstationer för att kontrollera luften i området. ”Efter tre kilometer från brandplatsen finns bara 80 procent av rökpartiklarna kvar och vid sju till åtta kilometer är de nästan helt borta”, säger Carina Molin, byggnadsdirektör vid Botkyrka kommun. FOTO: Kristin Karlsson

  Jordbruksverket menar att det är upp till enskilda lantbrukare att bedöma situationen.

  – Producenten har ett ansvar för att inte lämna ifrån sig livsmedel som är förorenade, säger Magnus Sandström, handläggare på Jordbruksverket.

  Han understryker samtidigt att ansvaret ligger hos den som förorenar – inte bonden.

  – Men nu finns ju inte förorenaren kvar så antagligen blir det en seg process framöver, säger Magnus Sandström och råder drabbade lantbrukare att be tillsynsmyndigheterna om hjälp.

  Kräv svar

  Ett liknande råd kommer från Åsa Hill, expert på äganderätt, tillsyn och planering på LRF:

  – Lantbrukare måste vara tydliga mot kommunens miljökontor om att de både behöver hjälp och tydliga svar kring eventuella miljöföroreningar av jord och vatten. Om de inte ställer frågor till kommunen riskerar deras perspektiv att glömmas bort, säger Åsa Hill, som även rekommenderar drabbade lantbrukare att kontakta sitt privata försäkringsbolag.

  För soptippen är Botkyrka kommun tillsynsmyndighet. Kommunen har nyligen beslutat att köpa in luftrenare till hushåll inom tre kilometer från branden.

  Varför?

  – De första luftmätningarna visade på höga bensenhalter, säger Carina Molin, samhällsbyggnadsdirektör på Botkyrka kommun.

  Behöver djuren också luftrenare eller skydd av något slag?

  – Sedan 2009 är det länsstyrelsen som har djurskyddsansvar och jag skulle vilja att länsveterinären tog ett större ansvar i det här och att risken för djuren också bedöms, säger Carina Molin.

  Pågående miljöbrott

  Länsstyrelsen i Stockholm svarar att den i nuläget bedömer branden som ett pågående miljöbrott.

  – Därför är inte detta något som faller under normal djurskyddstillsyn hos oss på länsstyrelsen, säger Ann Jaconelli, länsveterinär i Stockholm.

  Hon berättar att många oroliga djurägare har hört av sig om brandröken och att kommunen borde se över möjligheter för luftrenare till stallar eller förbättra djurens situation på andra sätt.

  – Röken påverkar djuren och då borde Botkyrka kommun hjälpa till, säger Ann Jaconelli.

  Vad gäller eventuella föroreningar av vatten och jord meddelar Carina Molin att det är först när kommunen får provsvaren på de jord- och vattenprov som tagits som den kan fatta beslut om ytterligare provtagningar.

  FOTO: Kristin Karlsson

  LÄS MER: Sopbrand drabbar markägare: ”Har blivit utsatt för ett skurkstreck”LÄS OCKSÅ: Sopberget skulle forslas bort – växte tiofaldigt

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen