Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 oktober 2016

  Justitieministern: Lagen behöver ses över

  Morgan Johansson till ATL om drönardomen: "Vi utreder frågan". Men utredningen blir nu försenad.

   Nu svarar justitie- och migrationsministern Morgan Johansson för första gången på kritiken mot drönardomen.
  Nu svarar justitie- och migrationsministern Morgan Johansson för första gången på kritiken mot drönardomen. FOTO: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  I fredags kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen som i praktiken innebär att fotografering och filmning från radiostyrd luftfarkost förbjuds eftersom en drönare med kamera räknas som övervakningskamera

  Domen blir prejudicerande, både för privatpersoner och yrkesanvändare.

  Lantmätare, trädgårdsmästare, mäklare och journalister, är några av de yrkesanvändare som nu, med ett klubbslag, får ett arbetsredskap stoppat.

  Beskedet fick bland annat det börsnoterade drönarbolaget Fastouts aktie att rasa på börsen i dag.

  Stark kritik

  Domen har fått stark kritik bland annat från politiskt håll.

  Riksdagsledamoten Richard Nordin (C) lämnade under lördagen in en interpellation där han ställer justitie- och migrationsministern Morgan Johansson (S) till svars för lagstiftningen.

  Richard Nordin menar att en konsekvens är att många företagare som investerat i tekniken och byggt upp företagets verksamhet på drönare drabbas hårt.

  – Man har gjort en investering i tron att det här var fullt lagligt och nu visar det sig vara pengar i sjön. Det är extremt olyckligt och ett klassiskt exempel på regelkrångel som skapar mer jobb för det offentliga och minskar möjligheterna för personer och företag att driva verksamhet, säger Richard Nordin.

  – Min förhoppning är givetvis att ministern öppnar för en förändring så att drönare även i framtiden ska kunna användas, säger Richard Nordin.

  ”En våt filt”

  Liberalerna är inne på samma linje:

  – Utfallet i Kammarrätten lägger en tung, våt filt över utvecklingen av drönartjänster i Sverige. Regeringen måste mycket skyndsamt ändra lagen, säger Mathias Sundin, riksdagsledamot för Liberalerna i ett pressmeddelande.

  Utredningen försenas

  Nu svarar Morgan Johansson för första gången på kritiken mot drönardomen.

  – I november 2015 tillsatte regeringen en utredning för att se över 2013 års kameraövervakningslag. Redan då konstaterade regeringen att det fanns ett behov av att utreda hur lagen förhåller sig till användning av ny teknik, till exempel kamerautrustade drönare. Denna fråga pekades därför särskilt ut i uppdraget, säger Morgan Johansson i en skriftlig kommentar till ATL.

  – Regeringen avvaktar nu resultatet av utredningen, som kommer att redovisas i juni 2017.

  Det innebär att regerings utredning försenas. Från början var det sagt att den skulle vara klar senast den 28 februari 2017.

  Läs mer: Drönarfotografering förbjuds i SverigeLäs mer: Drönardomen kan ödelägga en hel bransch

  Relaterade artiklar

  Till toppen