Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 november 2017

  Inget avgörande om glyfosat

  Osäkerheten fortsätter efter omröstning utan kvalificerad majoritet.

  FOTO: Frida Jonson

  Torsdagsförmiddagens omröstning gav ingen kvalificerad majoritet vare sig för eller emot ett förlängt godkännande. Det betyder att en ny omröstning, i en överprövningskommitté, ska hållas. Enligt en talesperson för EU-kommissionen vill kommissionen hålla den omröstningen före den 22 november.

  Sverige tillhörde den grupp på 14 medlemsländer som röstade för en förlängning på 5 år. 9 länder röstade nej och 5 lade ner sina röster. Med den röstfördelning som gäller krävs det inte bara att fler länder röstar ja till ett godkännande, utan även att fler stora länder gör det. 16 länder som representerar 65 procent av EUs befolkning är minimum för ett avgörande ja. De allra tyngsta spelarna har hittills inte stöttat ett förlängt godkännande. Tyskland, där det fortfarande pågår regeringsbildningsförhandlingar, lade ner sin röst. Frankrike röstade nej till ett femårigt godkännande, men har sagt sig villigt att acceptera en 3 år lång förlängning, med siktet satt på att ämnet ska fasas ut och EUs lantbrukare ställa om till andra medel och metoder för växtskydd.

  Blir det vid den andra omröstningen åter ett dödläge där ingen kvalificerad majoritet vare sig för eller emot en förlängning uppnås kan EU-kommissionen avgöra. Tidigare har den sagt att den inte kommer att fatta något annat beslut än vad en kvalificerad majoritet bland medlemsländerna ger stöd för.

  PREMIUM: Skog: Ska glyfosat fasas ut ska det vara under ordnade formerLÄS MER: Oklar Sverigeröst inför glyfosatmöteLÄS OCKSÅ: Sverige vill se en glyfosatkompromissLÄS OCKSÅ: ”Det enda alternativet är svartträda”LÄS MER: EU-kommissionen hotar med glyfosatstopp

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen