Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 augusti 2019

  Tidigare VD:n tillbaka i minkbranschen

  Nu är Jörgen Martinsson tillbaka som VD på Svensk Mink efter åtta år. Hot och trakasserier från aktivister kunde inte stoppa honom från att komma tillbaka.

  – Aktivisterna påverkade inte mitt val.

   Arkivbild. På en kväll fick Martinsson ta emot nästan tusen samtal och meddelanden med trakasserier från dolt nummer.
  Arkivbild. På en kväll fick Martinsson ta emot nästan tusen samtal och meddelanden med trakasserier från dolt nummer. FOTO: Janne Andersson

  För åtta år sedan lämnade Jörgen Martinsson Svensk Mink, men nu är han tillbaks på VD-posten. Att minkbranschen är väldigt utsatt för hot från djurrättsaktivister märktes tydligt efter att Martinsson åter klev på uppdraget som VD den första juli. På en kväll fick han ta emot nästan tusen samtal och meddelanden med trakasserier från dolt nummer.

  – Aktivisterna påverkade över huvud taget inte alls mitt val att ta uppdraget, skriver Jörgen Martinsson i ett mejl till ATL.

  – Tyvärr finns det ett litet antal individer som inte respekterar de demokratiska spelregler som vi andra följer. Jag vill inte ge aktivisterna syre och energi vilket de får av uppmärksamhet och pratar så lite som möjligt om deras metoder. Svenska minkbönder är en del av det svenska lantbruket och jag fokuserar på mitt arbete att underlätta och förbättra för dem. Jag är helt trygg med vår samlade erfarenhet och våra stora kunskaper om minkens hälsa och välfärd.

  Tror på öppenhet

  Sin minkerfarenhet har den nygamla VD:n fått genom familjen.

  – Både min far och farbror har varit minkbönder. Jag har egen erfarenhet från minkgårdar sedan 70-talet och det sitter i såväl blodet som i ryggraden. Det känns mycket bra att vara tillbaka och det ska bli en härlig utmaning att fortsätta det framgångsrika arbete senaste VD:n Johan Dalén utfört.

  Hur ser den närmsta framtiden ut för Svensk Mink?

  – Min ambition är att först och främst fortsätta på den inslagna vägen att skapa bästa möjliga förutsättningar för svenska minkbönder. Dit når vi genom öppenhet och samverkan med de myndigheter som har påverkan och tillsyn för vår näring.

   För åtta år sedan lämnade Jörgen Martinsson Svensk Mink, men nu är han tillbaks på VD-posten.
  För åtta år sedan lämnade Jörgen Martinsson Svensk Mink, men nu är han tillbaks på VD-posten. FOTO: Anna Tärnhuvud/Aftonbladet/TT

  ”Hårt målmedvetet arbete”

  Pälsproduktion är ett kraftigt debatterat ämne och i Norge sätter regeringen stopp för pälsdjur från och med 2025. Irland är inne på samma spår och landets regering förbereder en lag som ska sätta stopp för den inhemska pälsproduktionen. Men något sådant är Martinsson inte orolig kommer att hända i Sverige.

  – Jag är övertygad om att svenska politiker överlag är förnuftiga och förstår att vi är en viktig traditionsrik landsbygdsnäring med erfarna och kompetenta minkbönder som är mycket väl kontrollerade och dokumenterade.

  I stället ser han hoppfullt på framtiden och tror att trenden med låga skinnpriser ska vändas till en uppgång redan vid nästkommande auktioner.

  – Jag är positiv inför framtiden och lever efter devisen att vi skapar den själv genom hårt och målmedvetet arbete.

  Relaterade artiklar

  Till toppen