Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 november

  Mer än sex miljoner ton spannmål har tröskats i år

  Under måndagen publicerades Jordbruksverkets preliminära uppskattning av skörden 2020.

   Här är Jordbruksverkets preliminära uppskattning av skörden 2020.
  Här är Jordbruksverkets preliminära uppskattning av skörden 2020. FOTO: TT

  I slutet av augusti kom Jordbruksverkets prognos för den totala spannmålsskörden. Då räknade man med en skörd strax över 5,9 miljoner ton för 2020, vilket skulle kunna bli den fjärde största skörden på 2000-talet.

  Och med Jordbruksverkets färska siffror i handen verkar det stämma – årets skörd landar på sex miljoner ton.

  Resultaten är i nivå med förra året, men totalskörden är 11 procent högre än genomsnittet för de senaste fem åren. En bidragande faktor till ökningen är att arealerna med högavkastande höstsådda grödor var förhållandevis stora även i år.

  Uppåt för havre

  Totalskörden av havre uppgick till totalt 815 500 ton, vilket är en ökning med 21 procent sedan förra året. Det innebär att årets havreskörd är den största sedan 2013.

  Raps- och rybsskörden minskar

  Totalskörden av raps och rybs beräknas preliminärt till 344 100 ton, vilket är 10 procent lägre än förra året. Minskningen är en följd av bland annat minskad areal av höstraps. Jämför man med femårssnittet ökade dock totalskörden av raps och rybs med 7 procent.

  LÄS MER: Gott hopp om bra spannmålsskördLÄS ÄVEN: Kan bli fjärde största skörden på 2000-talet

  Varken upp eller ner för ärter

  Den totala skörden för ärter ligger på samma nivå som både förra året och femårsgenomsnittet och har beräknats till 74 300 ton. Totalskörden av åkerbönor beräknas till 56 500 ton, vilket är 31 procent lägre än femårsgenomsnittet.

  LÄS MER: Prisryck kan ge snabba prisfall för spannmål

  Stora lokala variationer

  Förra årets tidiga skörd ledde till stora höstsådda arealer. De lokala variationerna är dock stora, torrt väder efter vårsådden och även senare under säsongen har minskat skördenivåerna på en del håll i söder. I norr har i stället ihållande regn försenat skörden på sina håll.

  Siffrorna är Jordbruksverkets preliminära uppskattning av skörden.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen