Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 januari 2019

  Jordbruksverket: ”Svenska minkar har fått det bättre”

  Svenska minkar har generellt har fått det bättre sedan hårdare regler infördes 2012 – men fler studier behövs om hur djuren mår. Det meddelar Jordbruksverket som lämnat in sin rapport till regeringen.

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: Göran Berglund

  För ett år sedan fick Jordbruksverket i uppdrag att utvärdera välfärden hos minkar som föds upp i Sverige. Nu har utredningen lämnats in till regeringen.

  – Vi har funnit att generellt har minkarna fått det bättre sedan vi beslutade om nya och skärpta djurskyddsregler år 2012. Uppgifter från länsstyrelsens kontrollbesök och även data från minknäringens omsorgsprogram visar på färre brister och en bättre djurmiljö, säger Karin Åhl, utredare och sakkunnig på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

  Jordbruksverket: ”För tidigt att utvärdera nuvarande regler”

  Uppdraget bestod i att bedöma om dagens produktionssätt gör det möjligt för djuren att bete sig naturligt.

  Där konstaterar Jordbruksverket att det är för tidigt att utvärdera effekterna, även om svenska minkar generellt har fått det bättre efter att hårdare djurskyddsregler infördes 2012.

  Bland annat saknas uppgifter om hur vanligt det är med beteendestörningar hos minkar som hålls enligt de nya reglerna, där en del började gälla så sent som 2017.

  Jordbruksverket föreslår att det görs fler studier, som bland annat filmar minkar under alla delar av dygnet och under olika tider på året.

  Oenighet kring badvatten

  Det vetenskapliga rådet för djurskydd, som är knutet till SLU, har fått ge ett yttrande till Jordbruksverket. Rådet stödjer Jordbruksverkets regler om att minkar ska hållas i etagebur med ligghyllor, bolåda med bäddmaterial och att buren ska förses med berikning, som leksaker, som byts ut.

  När det gäller frågan om badvatten menar rådet att minkar inte behöver badvatten, men den bedömningen håller inte alla forskare med om. Det är bland annat kring badvatten och löphjul som Jordbruksverket vill se mer forskning.

  – Vår slutsats är att den vetenskapliga forskning som finns stödjer de regler vi införde 2012 och att våra regler tillsammans med näringens egna omsorgsprogram för mink har förbättrat djurvälfärden säger Karin Åhl i pressmeddelandet.

  Minkfarmare positiv

  Sveriges Radio Ekot har pratat med Niklas Olsson som är ordförande i Svensk mink och som driver en minkfarm utanför Skara. Han tycker att Jordbruksverkets rapport är bra och är nöjd med att de, som han säger, markerar att djuren sköts om bra.

  – Den här etageburen använder de flitigt. De går upp och ner, och lägger sig där uppe och spanar. Djuren mår ju bättre av det här, säger han till Ekot.

  Svensk pälsuppfödning

  I Sverige finns i dag drygt 70 anläggningar med pälsproduktion. …

  En medelproducent har cirka 2 500 avelshonor, med stora variationer. Anläggningarnas storlek växlar från cirka 100 till 15 000 avelshonor.

  Branschens egna initiativ – Minkhälsan

  Förutom lagstiftningen har Svenska Pälsdjursproducenters Riksförbunds (SPR) ett eget djuromsorgsprogram som heter Minkhälsan. Det har näringen själva tagit initiativet till i samarbete med SVA och SLU. Varje gård får årligen tre besök av en veterinär, samt ett besök av en etolog och det är obligatoriskt för SPR:s medlemmar att vara med i Minkhälsan.

  Källa: Jordbruksverket.

  Relaterade artiklar

  Till toppen