Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 april 2020

  Jordbruksverket svarar om ekofoderbrist

  Inte självklart att det går tillåta en större andel konventionell råvara i ekofoder trots risk för akut brist, enligt Kjell Sjödahl Svensson på Jordbruksverket.

   I dag tillåts 5 procent konventionell foderråvara i ekologiskt foder till enkelmagade djur. Detta vill industrin under en begränsad period höja till 10 procent. Arkivbild.
  I dag tillåts 5 procent konventionell foderråvara i ekologiskt foder till enkelmagade djur. Detta vill industrin under en begränsad period höja till 10 procent. Arkivbild. FOTO: Janerik Henriksson/TT

  Foderindustrins farhågor att det inom kort kan bli brist på vegetabilisk proteinråvara till ekofoder gör att Jordbruksverket nu tittar närmare på om det är möjligt att göra ett tillfälligt undantag från regelverket.

  – En del saker behöver klarläggas. Därför har vi kontaktat EU-kommissionen och ansvariga i våra grannländer som tillämpar samma förordning, säger Kjell Sjödahl Svensson på Jordbruksverkets växtregelenhet.

  Öka andelen

  Föreningen Foder och Spannmål, som företräder foderindustrin i Sverige, har skickat ett förslag till Jordbruksverket. Bakgrunden är hur foderförsörjningen ska klaras trots stoppet av ekologisk soja från Kina till följd av coronautbrottet.

  I dag tillåts 5 procent konventionell foderråvara i ekologiskt foder till enkelmagade djur. Detta vill industrin under en begränsad period höja till 10 procent.

  För idisslare tillåts inte konventionell råvara. Men här önskar branschföreningen en tillfällig acceptans på 5 procents konventionell foderråvara. Om andelen tillåts öka beräknar industrin att lagren räcker fram till augusti eller september i år. Annars kan det ta slut tidigare.

  Undantag för torka

  Det är enligt förordningen för ekologisk produktion möjligt att göra undantag för att använda icke-ekologiskt foder under en begränsad tid för enskilda aktörer och för ett särskilt område. Men för det krävs att specifika kriterier uppfylls. Exempelvis att produktion av foder har gått förlorad på grund av exceptionella väderförhållanden, bränder eller utbrott av smittsamma sjukdomar.

  – Det handlar visserligen om en smittsam sjukdom, men när det här skrevs tänkte man förmodligen bara på sjukdomar kopplade till djur, säger Kjell Sjödahl Svensson.

  Generella undantag för alla aktörer av en viss kategori finns det heller inget tydligt stöd för tillägger han.

  Under 2018 beviljades många sådana undantag för ekologiska gårdar när det gäller grovfoder eftersom torkan kraftigt reducerade tillgången.

  – Enligt min vetskap har det aldrig beviljats för proteinfoder innan eftersom möjligheten till handel funnits, säger han.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen