Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari 2018

  Jordbruksverket stärker upp i IT-leden

  Arbetsmarknaden är glödhet för IT-kunniga. Nu försöker Jordbruksverket nå igenom bruset och säkra upp tillgången på IT-folk med en ny satsning.

   – Några tjänster är vakanser men det handlar också om att förstärka och framtidssäkra oss inom vissa specifika roller, säger Markus Milerup, tillförordnad IT-chef på Jordbruksverket.
  Bild 1/3 – Några tjänster är vakanser men det handlar också om att förstärka och framtidssäkra oss inom vissa specifika roller, säger Markus Milerup, tillförordnad IT-chef på Jordbruksverket.
   Jordbruksverket har byggt upp en egen sida för IT-tjänsterna.
  Bild 2/3 Jordbruksverket har byggt upp en egen sida för IT-tjänsterna.
   Tjänsterna hade sista ansökningsdag den 10 januari - men ligger ändå kvar på startsidan på Jordbruksverket. Konkurrensen om IT-kunnig personal är hård.
  Bild 3/3 Tjänsterna hade sista ansökningsdag den 10 januari - men ligger ändå kvar på startsidan på Jordbruksverket. Konkurrensen om IT-kunnig personal är hård.

  – Det är likadant för oss som för andra arbetsgivare i Jönköpingsregionen. Det är stor konkurrens. Nu samlade vi ihop detta till en större rekryteringskampanj, säger Markus Milerup, tillförordnad IT-chef på Jordbruksverket, som har sitt säte i Jönköping.

  Förra året tampades Jordbruksverket med en del IT-strul. I år rivstartar man med en särskild rekryteringssatsning. I ett svep har Jordbruksverket sökt efter nio data- och programmeringskunniga personer samt en trainee. Annonserna har samlats på en egen flik på Jordbruksverkets startsida och har även annonserats i flera kanaler. Trots att sista ansökningsdag var den 10 januari är sidan ännu kvar på startsidan när den här artikeln skrivs.

  Utskällda system

  Jordbruksverkets IT-system blev rejält utskällda förra året. Bland annat orsakade problemen att flera stödutbetalningar försenades. Enskilda jordbrukare har drabbats hårt av att vänta på flera år gamla stöd.

  Jordbruksverkets tekniska problem har också spillt över och drabbat några av länsstyrelserna. En bakomliggande orsak till problemen, som ATL också rapporterat om, är att IT-systemen behövt kalibreras efter nya regelverk. Det har också saknats personal med rätt kompetens.

  De personer som myndigheten nu söker är främst support- och systemutvecklare.

  Hur många av personerna ni rekryterar kommer att jobba med att förbättra systemen för att betala ut stöd?

  – De kommer sannolikt jobba med att förbättra den biten också. Att betala ut stöd är en stor del för vår verksamhet. Men vi som jobbar på IT-avdelningen jobbar för hela Jordbruksverket.

  Omkring 200 personer arbetar med IT på jordbruksverket, varav cirka hälften består av inhyrda konsulter. För att stå sig i konkurrensen med andra arbetsgivare luckrar man bland annat upp synen på att jobba från annan ort.

  Vad tror du om intresset för tjänsterna?

  – Det är för tidigt att säga ännu, jag har bara börjat snegla på ansökningarna.

  Traineeprogram inom IT

  För fjärde året i rad söker Jordbruksverket också en trainee till IT-avdelningen. Det är en långsiktig satsning för att säkra kompetensen och även förändra åldersstrukturen på avdelningen. Myndigheten planerar redan för nästa program:

  – Vi får ut mycket av traineeprogrammet. Vi har en bättre åldersbalans nu och vi får in IT-personal och Java-programmerare på det sättet. Dessutom får vi som organisation lära oss att ta emot och utbilda internt. Det är bra för vår kompetensförsörjning, säger Markus Milerup.

  LÄS MER: Indragna stöd skapar problemLÄS MER: Stödskyndar ut med utbetalningar före nyår

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen