Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 april 2019

  Jordbruksverket: Så fungerar restriktionerna

  Kristina Mieziewska på enheten för idisslare och gris på Jordbruksverket berättar att Sverige är ett av de få länder som har lyckats uppnå en EU-status som försumbar risk för scrapie.

   Det är fortfarande två år kvar innan någon försäljning av livdjur kan börja på Svartnösbesättningen i Ölme. Enligt Kristina Mieziewska på Jordbruksverket är det omöjligt att häva förbudet tidigare.
  Det är fortfarande två år kvar innan någon försäljning av livdjur kan börja på Svartnösbesättningen i Ölme. Enligt Kristina Mieziewska på Jordbruksverket är det omöjligt att häva förbudet tidigare. FOTO: Mari Nälsén

  – Det var en omfattande ansökningsprocess trots att vi endast haft en smittad besättning i Sverige (1986). Statusen vilar på en ansökan där vi genom en flerårig provtagning, historik och statistik behövde bevisa att vi har en så låg risk som vi har, säger Kristina Mieziewska.

  Risknivån omfattar samtliga registrerade får och getter i Sverige vilket betyder allt från små hobbybesättningar i otillgängliga områden, till stora besättningar som handlar med andra länder.

  – För att hela landet skulle inkluderas har vi behövt visa en mycket hög nivå på den kontroll som vi har i Sverige, säger Kristina Mieziewska.

  Omöjligt att häva restriktionerna

  Hon berättar vidare att risken för scrapie hos svartnosbesättningen på Åkerbo minskat under de fem år som gått men att EU-statusen som Sverige har bygger på den internationella accepterade tiden som är just sju år.

  – Det gör att det inte är möjligt att häva restriktionerna då de är kopplade till villkoren för riskstatus. Det är inte heller möjligt att sälja djur utomlands från en besättning som har officiella restriktioner. Besättningen kan inte friskförklaras, det vill säga officiellt friförklaras, från Scrapie förrän de har uppfyllt sju års kontroll, säger Kristina Mieziewska.

  Relaterade artiklar

  Till toppen