Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 July

  Ett riktigt bra år - för havrebladslössen

  Den torra och varma sommaren har resulterat i mer än bara torka. Nu flaggar Jordbruksverket för att det är ett riktigt lusår.

   Lössen är många i år.
  Lössen är många i år. FOTO: Henrik Svensson

  Vädret är perfekt för havrebladlössen och på flera håll i landet har Jordbruksverket kunnat konstatera att det är en stor ökning på löss. På vissa ställen var det uppemot 100 löss per planta.

  – Havrebladslössen är intressanta i det att man kan förutse hur många som kommer att komma varje sommar då de lämnar ägg kvar över vintern. Så räknar man äggen så brukar man kunna få fram en prognos för hur många det blir. I år var det inte så många ägg utan det är snarare vädret som gjort att det blivit så många. Våren var väldigt varm och gav perfekta förutsättningar för lössen att föröka sig, säger Lina Norrlund, på Jordbruksverket.

  Vindarna tog med sig fler

  Men det är inte bara värmen och solen som bidragit till den stora populationen av löss, även vindarna kan ha bidragit.

  – Vi har fått rapporter att finska kusten haft mycket och att många kommit med vindar ifrån sydöst. Det är möjligt att många kommit hit via vindarna från Finland men också från sydöst, säger Lina Norrlund.

  Viktigt med åtgärder i norr

  Havrebladslössen kan sprida rödsotvirus som kan orsaka tillväxthämning och missfärgningar på växter. Odlare i större delen av landet där skörden kommit en bit har sedan innan gjort åtgärder för att förebygga mot lössen och det ska inte vara någon fara för deras skörd.

  Men i Norrland och Västerbotten har inte skörden kommit lika långt och där är det viktigt att förebyggande åtgärder nu görs.

  – Norrbotten och Västerbotten är drygt tre veckor efter resten av landet i skörden så där är det högtid att börja göra åtgärder, säger Linda Norrlund.

  LÄS OCKSÅ: Så skyddar växterna sig mot bladlössLÄS OCKSÅ: Betodlarna beklagar beslut

  Läs mer om

  Till toppen