Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 1 april 2018

  Jordbruksverket kritiseras av Riksrevisionen

  Hundmatssäljande distriktsveterinärer bryter mot lagen, anser revisorerna.

   Riksrevisionen tycker att foderförsäljning går utanför de uppgifter distriktsveterinärerna ska utföra enligt lagen.
  Riksrevisionen tycker att foderförsäljning går utanför de uppgifter distriktsveterinärerna ska utföra enligt lagen. FOTO: Ann Lindén

  När distriktsveterinärer säljer hund- och kattmat går det utanför de lagstadgade uppdrag de har. Det konstaterar Riksrevisionen i sin revisionsberättelse för Jordbruksverket, dit distriktsveterinärverksamheten hör. Fodret upphandlas dessutom inte på rätt sätt, enligt de statliga revisorerna.

  Uppe i riksdagen

  Frågan om distriktsveterinärernas försäljning av hund- och kattmat ska betraktas som orättvis konkurrens gentemot privata veterinärer har lyfts flera gånger i riksdagen. I en interpellationsdebatt initierad av Lars Beckman (M) svarade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att Jordbruksverket gör en annan tolkning än Riksrevisionen av lagen i förhållande till foderförsäljningen.

  Inga åtgärder

  Enligt statsrådet står distriktsveterinärernas foderförsäljning för 0,6 procent av marknaden, och är ofta kopplad till den diagnos som veterinären ställt. Jordbruksverket har sagt att djurfoder ska ingå i en kommande upphandling. Sven-Erik Bucht ser ingen anledning att vidta några åtgärder utöver de Jordbruksverket själva initierar.

  LÄS OCKSÅ: Nya generaldirektören prioriterar sena stödLÄS OCKSÅ: Allt fler djur slaktas

  Relaterade artiklar

  Till toppen