Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 februari 2019

  Jordbruksverket föreslår blandat torkstöd

  Den andra utbetalningen av torkstödet bör fördelas över växtodlare och gris- och fjäderfäproducenter, enligt myndigheten.

   Jordbruksverket vill ge ett riktat torkstöd till grisproducenter. Arkivbild.
  Jordbruksverket vill ge ett riktat torkstöd till grisproducenter. Arkivbild. FOTO: Kent Eng

  Jordbruksverket föreslår att omgång två av torkstödet fördelas bredare än höstens utbetalningar. Ett riktat stöd ges till gris- och fjäderfäproducenter, vilket kombineras med ett arealbaserat stöd. Dessutom får trädgårdsnäringen 30 miljoner för ett utvecklingsprojekt som ska förbereda näringen för framtidens extrema väderhändelser.

  Med Jordbruksverkets förslag får en smågrisproducent 228 kronor per plats, en slaktsvinsproducent 68 kronor per plats och en fjäderfäproducent 3,55 kronor per plats. Arealdelen ger 151 kronor per hektar spannmål och frövall, 550 kronor per hektar oljeväxter och proteingrödor och 287 kronor per hektar vall och grönfoder.

  Förslag drogs tillbaka

  Höstens torkstöd kritiserades för att det missade djurproducenter som inte har någon egen foderproduktion utan måste köpa foder till höjda priser i torkans spår. Jordbruksverket föreslog först att årets stöd skulle baseras på dieselanvändning. Det förslaget drogs tillbaka när riksdagen antog Moderaternas och Kristdemokraternas budget där en sänkning av lantbrukets dieselskatt ingår. De två stöden gick inte att kombinera.

  Med ett djurbaserat stöd blir det lite krångligare att betala ut pengarna. Uppgifter om arealer har Jordbruksverket i systemet för gårdsstöd, men för djuren krävs det mer ansträngningar för att få in korrekta siffror. Jordbruksverket uppskattar att utbetalningarna kan inledas före halvårsskiftet i år, men inte vara helt klara förrän i september eller oktober. Myndigheten föreslår att stöd under 1 000 kronor inte betalas ut.

  I budgeten för 2019 ingår ett torkstöd på 760 miljoner kronor. Jordbruksverket bedömer att hela jordbruksnäringen fått ett inkomstbortfall på 6,2 miljarder på grund av torkan.

  Relaterade artiklar

  Till toppen