Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 februari

  Jordbruksverket: Finns ingen generell dispens

  Det är ovanligt, men inte omöjligt, att få dispens från att märka sina djur, menar Jordbruksverkets handläggare Milan Mirosavljevic.

   Det går att få dispens från att märka sina djur. Men dessa undantag är inte generella utan måste sökas för varje individ, enligt Jordbruksverkets handläggare Milan Mirosavljevic.
  Det går att få dispens från att märka sina djur. Men dessa undantag är inte generella utan måste sökas för varje individ, enligt Jordbruksverkets handläggare Milan Mirosavljevic. FOTO: Mostphotos

  Gullspiras dispens gäller 17 specifika getter och är inte ett undantag från att märka övriga djur på gården, understryker Milan Mirosavljevic.

  Och alla som kan styrka att de har djur med den här typen av problem får, enligt honom, dispens. Oavsett om det gäller getter, får eller nötkreatur.

  – Men det handlar inte om någon generell dispens.

  Det innebär att Gullspiras nya killingar måste ha vanliga märken i bägge öronen, i alla fall till att börja med. Men om det blir problem går det att få dispens.

  Har inte fått in ansökan från någon leverantör

  På Gullspira gård hoppas man få använda transpondrar som alternativ märkningsmetod. Och i sitt svar verkar Jordbruksverket vara inne på samma linje då man skriver att ”vi skulle gärna välkomna att det blir fler alternativa möjligheter för framförallt getter”. Men det kan dröja, enligt Milan Mirosavljevic.

  Läs mer: Gullspira gård får behöver inte öronmärka getter

  – Vi har inte fått in någon ansökan från någon leverantör.

  Gullspira gård har kontakt med Stallmästaren som säljer olika typer av märkningar och märkningsutrustning till jordbrukare. VD Carina Laurell väntar på en konkret beställning innan hon kan skicka in något till Jordbruksverket. För hon måste i sin tur beställa färdigprogrammerade transpondrar från Frankrike.

  Det handlar enligt henne om 2 000 till 3 000 getter i Sverige som kan bli aktuella för den typen av märkning.

  – Och det är för lite för att vi ska investera i en sådan utrustning.

  Relaterade artiklar

  Till toppen