Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 september

  Jordbrukspolitiker tippad för EU-toppjobb

  Veteran i EU-parlamentets jordbruksutskott anses ha bäst chans att bli Irlands nya EU-kommissionär.

   Mairead McGuinness är favorittippad som Irlands nya EU-kommissionär.
  Mairead McGuinness är favorittippad som Irlands nya EU-kommissionär. FOTO: Alain ROBERT/SIPA/Shutterstock

  Irland har lämnat två förslag till ny EU-kommissionär, en kvinna och en man, i enlighet med vad EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen beställt. Mannen är Andrew McDowell, fram till nyligen vice ordförande i Europeiska investeringsbanken. Favorittippad är dock kvinnan, Mairead McGuinness. Hon har suttit i EU-parlamentet för Fine Gael-partiet sedan 2004, och i jordbruksutskottet lika länge. Hon är även vice talman i parlamentet och ingår i samma partigrupp som Moderaterna och Kristdemokraterna. Innan hon blev folkvald jobbade Mairead McGuinness som journalist, bland annat på flera lantbrukstidningar. Hon är utbildad inom jordbruksekonomi.

  Kan bli annat ansvarsområde

  Det är nu upp till Ursula von der Leyen att besluta vem av de två som ska bli Irlands slutgiltiga kommissionärskandidat, och vilken portfölj hen ska få. Avgångne Phil Hogan var handelskommissionär, men det finns ingen garanti för att Irland får behålla det tunga ansvarsområdet. Väljer von der Leyen att ge Irland en annan uppgift blir det sannolikt andra rockader i den sittande kommissionen som följd. När kommissionsordföranden gjort sitt val är det EU-parlamentet som ska godkänna det, efter utfrågning i för portföljen relevant utskott.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen