Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 oktober

  Kompromisser kritiseras inför Cap-omröstning i EU-parlamentet

  De tre största partigrupperna är överens, medan de gröna vill skicka hela paketet tillbaka till EU-kommissionen.

   Jytte Guteland (S) tillhör de socialdemokratiska parlamentariker som anser att de tre största partigruppernas Cap-kompromiss kunde varit bättre.
  Jytte Guteland (S) tillhör de socialdemokratiska parlamentariker som anser att de tre största partigruppernas Cap-kompromiss kunde varit bättre. FOTO: Juha ROININEN / EUP-IMAGES

  Politik är att först vilja och sedan kompromissa så att man själv vill det lite mindre, men andra tillräckligt mycket för att det ska bli något gjort överhuvudtaget. Det är sällan så tydligt som i EU-parlamentet. De tre största partigrupperna, EPP (där svenska moderater och kristdemokrater ingår), S&D (där Socialdemokraterna är med) och Renew (där Centerpartiet och Liberalerna hör hemma) har enats om en rad förslag om den gemensamma jordbrukspolitiken, och har, i alla fall på pappret, majoritet för dem.

  Brasklappar

  Men även för en kompromissmaskin som EU-parlamentet var en del av överenskommelserna svåra att smälta. Det framgick av tisdagens debatt. Flera parlamentariker, inte minst från S&D och Renew, la in brasklappar i sitt stöd för förslag som kritiserats för att urvattna de miljö- och klimatambitioner som var en av reformens huvudsyften.

  – Jag måste säga det, allt det här kunde varit starkare, sa till exempel Jytte Guteland (S).

  Bakläxa

  Med nästan 2 000 olika förslag att ta ställning till är omröstningen i EU-parlamentet en komplicerad process och i skrivande stund är 10 röstningsomgångar planerade, den sista på fredag klockan 18. Den gröna gruppen (där svenska miljöpartister är med) hoppas på att göra processen kort med ett förslag som skickar hela Cap-paketet tillbaka till EU-kommissionen. Gruppen är långt ifrån tillräckligt stor att klara det på egen hand. Pär Holmgren (MP) beklagade under sitt debattinlägg de tre största partigruppernas överenskommelse.

  – Men jag vet också att det finns parlamentariker även i de tre grupperna som vill se en omställning och jag hoppas att ni väljer att rösta för djuren, naturen och landsbygdens framtid.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen