Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 21 oktober

  Jordbruksministrarna eniga om Cap

  Förhandlingarna om jordbruksstödens framtid pågick till klockan fyra på onsdagsmorgonen.

   Jordbruksministrarna manglade olika kompromisser långt in på småtimmarna. Här granskar den finska delegationen, med minister Jari Leppä sittande i mitten, nya förslag.
  Jordbruksministrarna manglade olika kompromisser långt in på småtimmarna. Här granskar den finska delegationen, med minister Jari Leppä sittande i mitten, nya förslag. FOTO: Mario Salerno/European Union

  – Det här var årtiondets viktigaste jordbruksministerråd.

  Ordförandelandet Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner skrädde inte orden när hon strax före klockan fem på onsdag morgon höll presskonferens. Ministrarnas överenskommelse bäddar för en systemförändring i EU:s gemensamma jordbrukspolitik, enligt den tyska kristdemokraten.

  Detaljerna i vad man kommit överens är ännu inte offentliggjorda. I det som presenterats ligger fokus på att medlemsländerna vill att 20 procent av direktstödsbudgeten ska gå till miljöersättningar som är obligatoriska för medlemsländerna att erbjuda, men frivilliga för bönderna att söka. Då det kan betyda att avsatta medel blir större än intresset från lantbrukarna vill ministrarna ha en tvåårig övergångsperiod där resurser som inte utnyttjas kan flyttas till andra stöd.

  Hoppas på högre nivå

  Jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski uttryckte vid presskonferensen en förhoppning om att öronmärkningen för miljöersättningar ska bli högre. I EU-parlamentet, som beslutar om sin ingångsposition i förhandlingarna om den gemensamma jordbrukspolitiken i veckan, har 30 procent av direktstöden föreslagits.

  – 20 procent är en bra start, men vi är mer ambitiösa och vi kommer att försöka övertyga medlemsländerna om en högre nivå, sa den polske kommissionären som tidigare varit EU-parlamentariker med plats i jordbruksutskottet.

  En omdiskuterad fråga i ministerrådet har varit om det ska ställas samma miljö- och klimatkrav på mindre jordbruk som på de större. Jordbruksministrarna är nu överens om att småbrukare inte ska undantas, men att de ska lyda under ett något enklare regelverk.

  Klappat och klart snart?

  Jordbruksministerrådet är nu redo att inleda den så kallade trialogen med EU-parlamentet och EU-kommissionen. Janusz Wojciechowski, som deltog i en reformdebatt i EU-parlamentet på tisdagen, tror att den processen kan gå relativt snabbt. Vid den förra reformen krävdes det 46 officiella möten mellan parterna innan man var överens.

  – Jag tror att vi kan ha en lagtext antagen ganska snart, och att bönderna kan vara säkra på vad som ska gälla under de kommande sju åren.

  Det är en sanning med modifikation. En av de stora förändringarna i reformen är att medlemsländerna får större utrymme att utforma stöden och vilka villkor som ska gälla. Det arbetet kan avslutas först när den övergripande lagstiftningen på EU-nivå är beslutad.

  LÄS OCKSÅ: ”Nu kan framtidens jordbrukspolitik avgöras”LÄS OCKSÅ: Medlemsländerna splittrade över Cap-reformLÄS OCKSÅ: Osäkerhet kring miljökrav i nya Cap

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen