Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 november 2019

  Jordbruksministrar övervägande positiva till miljöförslag

  BRYSSEL.

  En majoritet av EU:s medlemsländer är för att hela Cap får en miniminivå för hur mycket resurser som måste läggas på miljö- och klimatåtgärder.

   EU:s jordbruksministrar diskuterade vilka miljökrav som ska ställas i den nya jordbrukspolitiken i Bryssel på måndagen.
  Bild 1/2 EU:s jordbruksministrar diskuterade vilka miljökrav som ska ställas i den nya jordbrukspolitiken i Bryssel på måndagen. FOTO: Ann Lindén
   Jordbrukskommissionär Phil Hogan talade emot en miniminivå.
  Bild 2/2 Jordbrukskommissionär Phil Hogan talade emot en miniminivå. FOTO: David Hartley/REX/Shutterstock/TT

  Ordförandelandet Finlands förslag om ett golv för hur mycket av alla jordbruksstöd, både i direktstöden och i landsbygdsprogrammet, som ska gå till miljö- och klimatåtgärder får stöd från de flesta av EU:s jordbruksministrar. Många såg det som ett sätt att höja klimat- och miljöambitionerna. Men frågan om att göra den gemensamma jordbrukspolitiken, fortfarande EU-budgetens största utgiftspost, mer aptitlig för skattebetalarna fördes också fram från flera håll.

  – En gemensam procentsats är begripligare för européerna, sa till exempel Valérie Metriche-Hecquet som representerade Frankrike vid rådsmötet i dag, måndag.

  ”En procentsats av vad?”

  Den relativa enigheten till trots var det bara ett land som gick så långt som att föreslå vad procentsatsen ska vara. Tjeckien tyckte att mellan 30 och 40 procent av den totala budgeten vore rimligt. Många andra valde att hänvisa till de pågående förhandlingarna om EU:s nästa långtidsbudget.

  – Vi kan diskutera en procentsats. Men en procentsats av vad? Det kan vi inte prata om innan vi vet vilka resurser vi har att röra oss med, sa Polens jordbruksminister Krzysztof Ardanowski.

  Hogan skeptisk

  Ska det finnas ett enhetligt mål för miljö- och klimatåtgärder måste det finnas ett sätta att mäta måluppfyllelsen på. Frågan om vilken typ av stöd och ersättningar som ska få räknas som miljö- och klimatvänliga råder det delade åsikter om bland medlemsländerna. En del tycker att direktstöden ska räknas in, då de ska villkoras med vissa miljökrav. Men det tycker andra, som Sverige, inte. Meningarna går också isär om kompensationsbidragen ska betraktas som miljö- och klimatåtgärder.

  – Det bör analyseras ytterligare, sa Sveriges landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) under diskussionen.

  Jordbrukskommissionär Phil Hogan talade emot en miniminivå. I EU-kommissionens förslag finns det ett utgiftsmål för landsbygdsprogrammet, men inte för direktstöden. Finlands förslag öppnar för att medlemsländer sänker miljö- och klimatkraven i de miljöstöd som ska ingå i pelare ett med direktstöden, menade irländaren.

  – Miljöstöden ska vara riktiga klimat- och miljöåtgärder som gör verklig skillnad, inte åtgärder som används bara för att bocka av ett utgiftsmål.

  Relaterade artiklar

  Till toppen