Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 september 2019

  Jordbrukskommissionären förlorar ansvaret för statliga stöd

  Kontrollen av statliga stöd till jordbruket ska ligga under konkurrenskommissionären, anser blivande kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

   Janus Wojciechowski är kandidat till posten som jordbrukskommissionär.
  Janus Wojciechowski är kandidat till posten som jordbrukskommissionär. FOTO: Alexis Haulot

  För att medlemsstaterna inte ska kunna störa konkurrensen på den gemensamma marknaden genom att stötta sina egna företag på ett oproportionerligt sätt har EU regler för hur mycket statliga stöd som får ges och under vilka villkor.

  För jordbruksföretag gäller särskilda regler. Kontrollen av dem ligger i dag under generaldirektoratet för jordbruk, medan övriga, stöden till fiskeverksamheter undantagna, ligger under generaldirektoratet för konkurrens.

  Flyttar ansvaret

  Blivande kommissionsordförande Ursula von der Leyen tänker ändra på den ordningen. Nu ska alla statliga stöd, oavsett bransch, vara konkurrenskommissionärens ansvar.

  Om det betyder att det är förändringar på gång i regelverket, eller om det bara handlar om en administrativ fråga, går inte att utläsa av dokumenten där flytten nämns.

  De gällande reglerna för jordbruk, skogsbruk och landsbygd går ut nästa år. Så sent som i februari höjdes gränsen för de minimis-stöd till jordbruk, stöd som anses vara så låga att de inte påverkar konkurrensen och därför inte behöver godkännas av EU-kommissionen innan de betalas ut. Nu kan ett företag få 20 000 euro under en treårsperiod, 5 000 euro högre än den tidigare nivån.

  Relaterade artiklar

  Till toppen