Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 december 2020

  Jordbrukets produktionsvärde högsta på 30 år

  Jordbrukssektorn väntas visa på ett samlat produktionsvärde på 64,3 miljarder kronor för 2020 vilket skulle innebära den högsta uppmätta siffran på 30 år. Det visar en prognos från Jordbruksverket.

   Jordbrukssektorns totala produktionsvärde väntas landa på 64,3 miljarder kronor i år, vilket är det högsta värdet sedan 1990.
  Jordbrukssektorns totala produktionsvärde väntas landa på 64,3 miljarder kronor i år, vilket är det högsta värdet sedan 1990. FOTO: Mostphotos

  Trots ett år präglat av pandemi ser jordbruket ut att ha klarat sig bra i år. Den främsta förklaringen är stigande avräkningspriser på djur och animalieprodukter. Samtidigt har kostnaderna för insatsvaror och tjänster gått ned med 3 procent eller 1,3 miljarder kronor. Det är främst foder, energi och gödsel som sjunkit i pris.

  På minussidan finns i stället minskat värde på stöd och ersättningar med cirka 1 miljard kronor. Orsaken är främst att krisstödet för torkan 2018, som betalades 2018 och 2019, har upphört.

  Jordbrukssektorns totala produktionsvärde väntas landa på 64,3 miljarder kronor i år, vilket är det högsta värdet sedan Jordbruksverket började föra statistik i den här formen 1990. Det är också 800 miljoner kronor eller drygt 1 procent högre än 2019.

  Djur och animalieprodukter allra bäst

  En av anledningarna till den samlade uppgången är att värdet av animalieproduktionen förväntas öka med 0,8 miljarder kronor eller 3 procent och beräknas till 28,4 miljarder kronor. Allra bäst går det i grisproduktionen med en väntad värdeökning på 13 procent samtidigt som slaktvolymerna behålls. Även nötpriserna har stigit något, enligt Jordbruksverket prognos.

  När det gäller invägningen av mjölk förväntas den öka med drygt 2 procent under året samtidigt som avräkningspriset sjunker något. Sammantaget gör det att värdet av mjölkproduktionen förväntas öka med knappt 2 procent jämfört med 2019.

   Väntad värdeökning på 13 procent för grisproduktionen, enligt Jordbruksverket.
  Väntad värdeökning på 13 procent för grisproduktionen, enligt Jordbruksverket. FOTO: Mostphotos

  Värdeminskning för andra områden

  Äggproduktionens värde förväntas däremot sjunka med drygt 10 procent till följd av en förväntad prisnedgång med knappt 9 procent, samtidigt som den producerade volymen minskat något.

  Värdet av vegetabilieproduktionen beräknas samtidigt ha minskat med 1 procent eller 200 miljoner kronor till 29,5 miljarder kronor. Den totala spannmålsskörden 2020 uppskattas preliminärt till drygt 6 miljoner ton, vilket är en minskning med 2 procent jämfört med 2019.

  Värdet av industrigrödor förväntas minska med 9 procent. I denna grupp står oljeväxter för det största produktionsvärdet. Skörden av raps, rybs och oljelin uppskattas minska med 10 procent och priserna förväntas sjunka med knappt 3 procent. Sammantaget beräknas värdet av oljeväxtproduktionen minska med 200 miljoner kronor eller 12 procent jämfört med föregående skördeår.

  Jordbruksverket publicerar de preliminära beräkningarna i början av februari 2021 och det slutliga resultatet i början av oktober 2021.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen