Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 november 2016

  Jordbruket kan undantas i drönarförbud

  I och med Högsta förvaltningsdomstolens dom i oktober som i praktiken förbjöd fotografering från drönare för företagare har Datainspektionen förtydligat vad som gäller – och där kan jord- och skogsbruket ges undantag.

  FOTO: Fredrik Thunberg

  Enligt Datainspektionen finns det vissa syften och villkor där det kan ges tillstånd för kameraövervakning till de som flyger drönare.

  Sådana syften inkluderar forskning, inventering och tillsyn av skog, mark och jordbruk samt mätning av mark, jordvallar, vattenstånd eller fastigheter samt dokumentering av landskap för byggprojekt eller detaljplaner.

  Enligt Datainspektionen går det även att ge tillstånd för efterforskning av försvunna personer, tillsyn eller kontroll av områden i samband med bränder och vid inspektioner av kraftledningar och kraftledningsgator.

  Dock endast i de fall där integritetsintrånget kan ”reduceras till försumbarhet”, skriver Datainspektionen.

  ”Mycket av drönarverksamheten sker med kort varsel. Vi anser dock att det finns möjlighet för länsstyrelserna att bevilja generella tillstånd till kameraövervakning, det vill säga att det inte ska behövas ett tillstånd för varje enskild flygning eller uppdrag”, säger Malin Ricknäs, jurist på Datainspektionen, i ett pressutskick.

  När de gör bedömningar

  Datainspektionen har tagit fram informationen till länsstyrelserna som de kan använda när de bedömer ansökningar om kameraövervakning från drönare. Datainspektionens information hittar du här!

  Domen i oktober från Högsta förvaltningsdomstolen slog fast att drönare utrustade med kamera omfattas av kameraövervakningslagen. Vilket innebär att den som vill flyga en drönare med kamera över allmänna platser måste ansöka om tillstånd för kameraövervakning från respektive länsstyrelse.

  LÄS MER: Regeringen vill ha snabbare svar i drönardilemma

  Relaterade artiklar

  Till toppen