Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari 2020

  Jordbruket får skulden för vattenföroreningar

  EU:s vattendirektiv fungerar bra i teorin, men mindre bra i praktiken. Det är analysen som en grupp experter gjort på uppdrag av kommissionen.

   Vattendrag i Storbritannien förorenat av algblomning 2004.
  Vattendrag i Storbritannien förorenat av algblomning 2004. FOTO: Philippe Hays/REX/TT

  Mer än hälften av unionens vattendrag är fortfarande förorenade, men trots det anser experterna att själva regelsystemet är utmärkt, och att problemet ligger i en alltför optimistisk syn på hur snabbt förändringarna kunde komma.

  Enligt rapporten står jordbruket för större delen av föroreningarna av grundvattnet. Rapporten bygger sin analys på att 24 av EU:s 28 länder har problem med nitrater i grundvattnet, och jordbruket anses vara den i särklass största spridaren av just dem. En femtedel av grundvattnet inom unionen är starkt förorenat.

  Dyrt för lantbrukare

  Rapporten konstaterar att bland annat Sverige starkt kritiserat principen ”one out – all out”, det vill säga att vattnets kvalitet inte kan anses bättre än det mest förorenande ämnet i det. Principen innebär stora merkostnader, speciellt för lantbrukare, och ger i slutändan inte så stora skillnader i vattenkvaliteten. Experterna menar i rapporten att det är värt att ta till sig den svenska kritiken och se över principen.

  Enligt experterna går det att få bort en stor del av föroreningarna genom rening, men jordbruket faller igenom detta nät vilket anses vara en av de stora utmaningarna inför framtiden. Rapporten framhåller att det finns flera olika sätt att minska föroreningarna från jordbruket, men att dessa ofta är kostsamma för små företag, och att det skulle kunna vara en möjlighet att använda EU:s jordbruksbidrag till detta.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen