Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 maj 2018

  Jordbruket får ny minister i Danmark

  Jakob Ellemann-Jensen är Danmarks tredje miljö- och livsmedelsminister på mindre än tre år.

   Jakob Ellemann-Jensen är Danmarks tredje miljö- och livsmedelsminister - på tre år.
  Jakob Ellemann-Jensen är Danmarks tredje miljö- och livsmedelsminister - på tre år. FOTO: MOSTPHOTOS

  Den danska omsättningen på ministrar med ansvar för bland annat jordbruk har varit hög på senare år. Nyligen meddelade Esben Lunde Larsen att han avgår som minister då han inte tänker fortsätta som politiker efter nästa val, och vill lämna plats åt någon med en mer långsiktig politisk karriär. Han tillsattes för två år sedan då Eva Kjer Hansen avgick efter ett knappt halvår som minister inför hot om misstroendeförklaring för att hon mörkat miljöeffekterna av regeringens jordbrukspolitik.

  Ingen expert

  Ny miljö- och livsmedelsminister är Jakob Ellemann-Jensen, riksdagsledamot för regeringspartiet Venstre sedan 2011. Det nya statsrådet har ingen jordbrukspolitisk erfarenhet, och säger till Landbrugsavisen att han kommer att sätta miljön före livsmedel. Han har tidigare sagt att Miljö- och livsmedelsdepartementet är det departement han inte skulle våga säga ja till att leda, då dess frågor är så tekniska. Vid offentliggörandet av utnämningen tryckte Jakob Ellemann-Jensen i stället på att hans uppgift är att vara politiker, inte expert.

  – Jag ska inte göra mig till teknokrat. Jag ska ha de politiska visionerna så att vi behåller ett grönt Danmark. För Danmark är i världsklass, på det gröna området, och på livsmedelsområdet.

  Eva Kjer Hansen gör efter två års frånvaro comeback som fiske-, jämställdhet- och nordiskt samarbetsminister.

  LÄS OCKSÅ: Lantbrukarson tar över som dansk ministerLÄS OCKSÅ: Neonikotinoider förbjuds utomhus

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen