Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 november 2018

  Jordbrukare i uppror mot höjd dieselskatt

  Frankrike.

  Tusentals protester mot dyrare drivmedel kan blockera Frankrike på lördagen.

  – Jag vill också ha ett miljövänligare samhälle, men här på landet kan vi inte ta tunnelbanan, säger Paul Fritsch, som tänker ockupera en bensinstation i Alsace med sin traktor.

   ”De gula västarna” vid en demonstration i Nice.
  ”De gula västarna” vid en demonstration i Nice. FOTO: Norbert Scanella/Panoramic/IBL

  Ett gäng bilintresserade unga män i Parisregionen lanserade idén på Facebook.

  Den 17:e november ska Frankrike blockeras i protest mot dyrare drivmedel. Rörelsen kallas för ”de gula västarna”, eftersom sympatisörerna lägger en gul säkerhetsväst på bilens instrumentbräda.

  Mellan 2017 och 2021 kommer skatten på diesel att ha ökat med 24 cent, cirka 2,40 kronor, och på bensin med 14 cent. Regeringen motiverar höjningen med att invånarna måste övergå till miljövänligare transporter.

  ”Vi är beroende av våra bilar”

  – De som bestämmer i Paris vet inte hur vi har det på landet. Vi är beroende av våra bilar, och det finns inga eldrivna traktorer, säger Paul Fritsch.

   Paul Fritsch, lantbrukare och ordförande i jordbrukarfacket Coordination Rurale.
  Paul Fritsch, lantbrukare och ordförande i jordbrukarfacket Coordination Rurale. FOTO: Privat

  Han har ett jordbruk i Meistratzheim sydväst om Strasbourg i Alsace, och en firma som hyr ut maskiner. På lördagen tänker han placera sin traktor vid infarten till en bensinstation i staden Obernai. Tusentals liknande aktioner planeras runt om i landet.

  – Vi är inte emot ett miljövänligare samhälle. Men regeringen är inte konsekvent. En stor del av skattehöjningen på drivmedel kommer inte att användas för att förbättra miljön.

  Paul Fritsch är ordförande för Coordination Rurale, som är ett mindre jordbrukarfack. Han är övertygad om att många av hans kollegor kommer att delta protesten.

  Oro för att demonstrationerna urartar

  Men det största jordbrukarfacket FNSEA uppmanar sina medlemmar att stanna hemma, även om fackledningen har förståelse för att glesbygdsinvånare känner sig övergivna av regeringen.

  Ett av problemen är att flera politiska partier, både till vänster och på den extrema högerkanten, har sällat sig till protesterna. Ordföranden Christiane Lambert säger att FNSEA inte driver politik. Lantbrukarna berörs också mindre av skattehöjningen än andra invånare, eftersom de kan skriva av kostnaden.

  Men det finns en oro inom FNSEA för att demonstrationerna urartar, på grund av dålig organisation.

  Regeringen har svarat de ”gula västarna” med att lova nya bidrag till låginkomsttagare som behöver byta bil. Men skattehöjningen står fast.

   Rörelsen ”de gula västarna” planerar stora demonstrationer runtom i Frankrike lördag 17:e november.
  Rörelsen ”de gula västarna” planerar stora demonstrationer runtom i Frankrike lördag 17:e november. FOTO: Norbert Scanella/Panoramic/IBL

  Relaterade artiklar

  Till toppen