Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 oktober 2018

  Jordbrukare allvarligt sjuka av multimedel

  Ett 80-tal personer, framförallt jordbrukare, har insjuknat i Frankrike efter att ha använt metam-natrium. I Sverige är medlet förbjudet. Franska grönsaksodlare hävdar att det än så länge inte finns något bra alternativ.

  Under den senaste tiden har flera förgiftningsolyckor inträffat i Frankrike när jordbrukare har använt metam-natrium. Ett åttiotal personer har insjuknat. De har blivit illamående, drabbats av kräkningar, svullnader och fått irritationer i ögon och luftvägar. Tre personer har fått allvarligare skador.

  Bruket av medlet har tillfälligt stoppats i den berörda regionen Maine-et-Loire. Åklagaren har tillsatt en juridisk utredning och en rad miljöorganisationer kräver nu att medlet totalförbjuds.

  Metam-natrium är ett jorddesinfektionsmedel som på en och samma gång bekämpar ogräs, insekter och svampangrepp. I Sverige förbjöds användningen redan 1990.

  – Ämnet är godkänt inom EU, men Sverige driver på för att få till stånd ett förbud även där, säger Peter Bergkvist, strategisk rådgivare hos Kemikalieinspektionen.

  Använt fel

  I Frankrike används det ofta vid odling av vintersallad.

  Antoine Thiberge är direktör för grönsaksodlarnas förbund i Nantes. Han säger att den senaste tidens olyckor sannolikt beror på att medlet inte använts enligt föreskrifterna. De innebär bland annat att den behandlade ytan omedelbart ska täckas av jord, och sedan vattnas. Att markerna är ovanligt varma och torra i år kan också ha varit en bidragande orsak.

  Antoine Thiberge hävdar att det i dag inte finns ett jämbördigt alternativ till metam-natrium vid odling av salladen.

  – Den är känslig och går inte att sälja om den inte är helt perfekt.

  Letar ersättningsmetoder

  Han berättar att det förekommer olika försök för att finna en ersättare till det kemiska medlet. En del odlare använder vattenånga för att rengöra jorden.

  Andra experiment handlar om att öka jordens temperatur med hjälp av plastfilm och solvärme. Men enligt Antoine Thiberge är de alternativa metoderna än så länge långt ifrån lika effektiva som metam-natrium.

   Antoine Thiberge är direktör för grönsaksodlarnas förbund i Nantes, Fédération des maraichers nantais. Enligt honom alternativen ännu så länge långt ifrån lika effektiva som metam-natrium.
  Antoine Thiberge är direktör för grönsaksodlarnas förbund i Nantes, Fédération des maraichers nantais. Enligt honom alternativen ännu så länge långt ifrån lika effektiva som metam-natrium. FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Till toppen