Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 maj 2016

  Jonsson: LRF ska bli nya miljörörelsen

  SÅNGA-SÄBY.

  I sitt öppningstal på LRF:s årsstämma avhandlade ordförande Helena Jonsson såväl den rådande globaliseringen som urbaniseringen.

  – Landsbygden kommer att bli viktigare. Kunskapen som vi har i huvudet och händerna kommer att öka i värde, säger hon.

  FOTO: Ann Lindén

  Det är främst inom två områden som Helena Jonsson ser stora möjligheter för LRF att vara med och påverka.

  – Integration av nyanlända och arbetet med att ställa om till ett mer hållbart samhälle. Här kan vi vara nyckelspelare, säger Helena Jonsson i sitt tal.

  Vidare betonar hon vikten av att göra LRF till den nya miljörörelsen.

  – Är det inte dags att det är vi som blir aktivisterna? Med företagande som vapen och inställningen att närproducerade svenska morötter, och inte piskor, tar Sverige in i framtiden, säger Helena Jonsson.

  Hon fortsätter:

  – Ingen utveckling är hållbar om inte människan är med – bonden, markägaren, företagaren i det här fallet. Ställer inte de upp så kommer samhället att misslyckas.

  Livsmedelsstrategin och ursprungsmärkning var också uppe för diskussion.

  – Har vi väntat i 25 år så kan vi naturligtvis vänta i några månader till. Får inte regeringen med sig bönderna blir det inte mycket till strategi, säger Helena Jonsson och avslutar med en uppmaning:

  – Sveriges bönder har visat att vi kan leva upp till konsumenternas högt ställda krav. Så låt oss få betalt för det också.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen