Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 maj 2016

  Jonsson: LRF ska bli nya miljörörelsen

  SÅNGA-SÄBY.

  I sitt öppningstal på LRF:s årsstämma avhandlade ordförande Helena Jonsson såväl den rådande globaliseringen som urbaniseringen.

  – Landsbygden kommer att bli viktigare. Kunskapen som vi har i huvudet och händerna kommer att öka i värde, säger hon.

  FOTO: Ann Lindén

  Det är främst inom två områden som Helena Jonsson ser stora möjligheter för LRF att vara med och påverka.

  – Integration av nyanlända och arbetet med att ställa om till ett mer hållbart samhälle. Här kan vi vara nyckelspelare, säger Helena Jonsson i sitt tal.

  Vidare betonar hon vikten av att göra LRF till den nya miljörörelsen.

  – Är det inte dags att det är vi som blir aktivisterna? Med företagande som vapen och inställningen att närproducerade svenska morötter, och inte piskor, tar Sverige in i framtiden, säger Helena Jonsson.

  Hon fortsätter:

  – Ingen utveckling är hållbar om inte människan är med – bonden, markägaren, företagaren i det här fallet. Ställer inte de upp så kommer samhället att misslyckas.

  Livsmedelsstrategin och ursprungsmärkning var också uppe för diskussion.

  – Har vi väntat i 25 år så kan vi naturligtvis vänta i några månader till. Får inte regeringen med sig bönderna blir det inte mycket till strategi, säger Helena Jonsson och avslutar med en uppmaning:

  – Sveriges bönder har visat att vi kan leva upp till konsumenternas högt ställda krav. Så låt oss få betalt för det också.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen