Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 februari

  Han ska föra Moderaternas talan i landsbygdsfrågor

  John Widegren (M) är storbonden från Ödeshög som brinner för äganderätten och vill sänka bränslekatter. Nu blir han Moderaternas nya landsbygdspolitiska talesperson.

   John Widegren, ny landsbygdspolitisk talesperson för Moderaterna.
  John Widegren, ny landsbygdspolitisk talesperson för Moderaterna. FOTO: Wille Lindqvist

  Tillsammans med sin fru driver John Widegren två större sammanslagna gårdar i Ödeshög kommun. Han är uppvuxen på den ena och den andra är fruns släktgård. De har 160 dikor som betar på 300 hektar naturbetesmark, 200 hektar åkermark, varav hälften är vall- och resten spannmålsodling. På fastigheten finns även 700 hektar skog.

  – Jag ser mycket fram emot att axla rollen som Moderaternas landsbygdspolitiska talesperson och tror jag kan möta väljarna med stor trovärdighet genom min bakgrund som lantbrukare, men också som jägare på fritiden. Jag är en arbetsmyra och det finns stora landsbygdspolitiska utmaningar att ta tag i, säger John Widegren till ATL.

  Översyn av äganderätten

  Hans två viktigaste politiska frågor är stärkt äganderätt och ökad lönsamhet i lantbruket.

  – Vi moderater vill genomföra en översyn av äganderätten och punkta ner alla hot och bekymmer i en äganderättsutredning. Det är långa avskrivningstider i lantbruket och då behövs tydligare och säkrare spelregler, säger han.

  För att höja lönsamheten och produktionen i lantbruket är det viktigt att sänka bland annat dieselskatten, menar han.

  – Med dagens dåliga villkor driver vi produktionen ur landet till konkurrerande grannländer. Den dåliga lönsamheten gör det också svårt att rekrytera ny personal till lantbruk, då lönerna är låga.

  Vill minska jordbruksbyråkratin

  John Widegren säger att han också vill minska jordbruksbyråkratin. Ett vanligt jordbruksföretag har 600 lagar och regler att förhålla sig till, utöver de som andra företagare stöter på, betonar han.

  – Det krävs lättnader. I stället för att träffa 4-5 olika myndighetspersoner kanske det skulle räcka att med en sådan kontakt. Jag är också för fler egenkontroller inom jordbruket, säger han.

  John Widegren

  Ålder: 39 år.

  Bor: På gården i Ödeshög och övernattningslägenhet i Stockholm.

  Familj: Fru och två jakthundarna Skott och Patron.

  Utbildning: Lantmästare, SLU Alnarp.

  Riksdagsarvode: Drygt 66 000 kronor i månaden.

  Därför blev han moderat: ”Jag är uppvuxen i ett moderathem och tror på frihet under ansvar. De senaste 20 åren har partiets fokus på de gröna näringarna också vuxit kraftigt. Jag värnar också konservativa värden som ett starkt försvar och en stark ordningsmakt och rättstat. Ordning och reda i samhället är en förutsättning för tillväxt och en väl fungerande produktion.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen