Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 10 augusti

  John Deere om GPS-stölderna

  Under helgens stölder av GPS-utrustning i trakten kring Enköping var det ägare till John Deere som drabbades hårdast.

  – Det är en klen tröst, men vi gör allt vi kan. Det här är jättebeklämmande, säger Håkan Westesson, försäljningschef på Svenska John Deere AB till ATL

   Arkivbild.
  Arkivbild. FOTO: iStock

  Under den gångna helgen försvann flera utrustningsdelar till traktorer och skördetröskor i trakterna kring Enköping, något som ATL tidigare berättat om. Polisen misstänkte ett att det rörde sig om ett nätverk som slagit till i området för att sedan åka vidare. En av de drabbade var Maria Berg, som bedriver spannmålsodling på två gårdar tillsammans med sin man. Hon hade plockat ner antennen och gömt den under en jacka i sin pickup, flera mil från skördetröskan.

  – Efter ett år som detta är det här jobbigt mentalt och jättefrustrerande, sa Maria Berg till ATL.

  John Deere drabbat

  Enligt Polisen var det främst ägare till John Deere-maskiner som blev drabbade. Just Johns Deere-ägare har också tidigare varit drabbade av stölder, även i de fall då maskiner eller maskindelar varit ordentligt undangömda eller låsta. Det har fått användare att spekulera i om tjuvarna på något sätt själva kan använda John Deeres datasystem eller utrustning för att hitta det de vill stjäla. Men det tror inte Håkan Westesson på John Deere.

  – Tittar man generellt på GPS-utrustningen så finns det inget som sänder, det är bara en mottagare. Det gör att den inte går att följa, men också att vi inte kan följa den om den blir stulen, säger Håkan Westesson.

  Specialiserade tjuvar

  Håkan Westesson tror liksom polisen att många av stölderna begås av personer som specialiserat sig på lantbruksprodukter. Det finns en stor andrahandsmarknad för GPS-utrustning och liksom lantbrukskemiska produkter och diesel är det enligt Håkan Westesson både relativt lätt att få tag på och bli av med.

  – De är duktiga på detta. De vet var maskinerna går. Är man intresserad så ät det inte så svårt att följa en stor maskin och se var den ställs inför natten, säger Håkan Westesson.

  Lyckad jakt i Danmark

  Under 2016 kunde danska polisen fånga tre GPS-tjuvar efter att en maskinstation samarbetat med en stor återförsäljare av John Deeres gps-utrustning. De hade fäst spårsändare i GPS-utrustningen. Men enligt Håkan Westesson är sådana spårsändare lätta för tjuvar att störa ut. I stället satsar John Deere nu på kodlåst GPS-utrustning, som är kopplad till den maskin den sitter på. Ett system som ska lanseras under våren 2019.

  Men hur hårt jobber ni med det här egentligen? Ni får ju sälja får ju sälja ny utrustning när den gamla bli stulen?

  – Det kan man givetvis fråga sig, särskilt om man blir drabbad. Men definitivt gör vi något. Absolut jobbar vi på detta. Det kan jag rakryggat säga, säger Håkan Westesson

  Låsa fast eller låsa in

  När det gäller befintlig utrustning framhåller Håkan Westesson att det är viktigt att stulna enheter rapporteras in till John Deere. De blockeras då i John Deeres register och ska enligt Håkan Westesson bli svåra att uppdatera till ny programvara, vilket sänker andrahandsvärdet. När det gäller utrustning som ännu inte blivit stulen uppmanar Håkan Westesson till att låsa fast de enheter som går eller – kanske ännu hellre – ta ner enheterna och låsa in ordentligt.

  – I stridens hetta och mitt i skörden är det kanske lättare sagt än gjort. Men det är viktigt att komma ihåg, det här är otroligt stöldbegärligt material, säger Håkan Westesson.

  LÄS MER: Flera stölder av Johns Deeres GPS-utrustningLÄS MER: Polisen varnar för stölder av GPS-utrustningLÄS MER: Ny våg av stölder från John Deere traktorerLÄS MER: Nya stölder ur John Deere-traktorer

  Läs mer om

  Till toppen