Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 augusti 2018

  Bondelegend i Australien

  Elizabeth Town.

  Mjölkbonden John Bennett har under 60 år lagt ner kropp och själ i den australiensiska mjölkindustrin. Det har gett honom utmärkelsen Årets bondelegend i Australien.

  Den egna gården har under John Bennetts ledning växt till ett storföretag med eget mejeri och egna varumärken.

  Det har blivit eftermiddag på Ashgrove-gården utanför Elizabeth Town på Tasmanien. Connie Bennett sätter in den vegetariska pajen i ugnen i väntan på att dottern Anne Bennett ska dyka upp. Hon har varit på en konferens för att presentera familjens nya ostprodukt – Amaze balls (fantastiska bollar).

  Inte heller John Bennett har legat på latsidan, även om han absolut skulle kunna göra det, eftersom han gick i pension för sex år sedan. Tidigare under dagen deltog han i ett möte gällande en fodersilo till gårdens kalvar.

  – Jag är fortfarande aktiv i jordbruket och ostproduktionen, men mer i en rådgivande roll, berättar John Bennett.

   John Bennett på Ashgrove farm är en legend inom australisk mjölkproduktion. Den färgglada plastkon i bakgrunden är en symbol för Ashgrove farm.
  John Bennett på Ashgrove farm är en legend inom australisk mjölkproduktion. Den färgglada plastkon i bakgrunden är en symbol för Ashgrove farm. FOTO: Ashgrove farm

  Gammalt system

  John Bennett har under sina yrkesverksamma år lagt ner hela sin kropp och själ i Australiens mjölkindustri. Både i det egna ysteriet och på ett nationellt plan. Efter lantbruksstudier i England på 1960-talet kom han hem till Australien med ett nytt och vaket sinne. Han skulle komma att bli en av de stora krafterna bakom reformationen av mjölkindustrins marknadssystem som antogs 1983. Mjölkindustrin styrdes fram tills dess av en gammalmodig lagstiftning från 1930-talet.

  – Vi kunde inte arbeta i ett system som var totalt irrelevant för vår tid. Jag hade till exempel inte kunnat bygga upp min ostfabrik på gården under det gamla systemet, säger John Bennett.

   2 500 kor mjölkas var 16 timme i karusell på Ashgrove.
  2 500 kor mjölkas var 16 timme i karusell på Ashgrove. FOTO: Ashgrove farm

  Aktiv i flera organisationer

  John Bennett har suttit på många ledande positioner inom olika mjölkorganisationer i Australien. Han var en av de drivande krafterna bakom landets första genetiska utvärderingssystem. Arbetet resulterade i “Australian Dairy Herd Improvement Scheme” från 1982.

  Vägen dit var dock inte rak och enkel, utan den omfattade många utmaningar. En av dem innebar bland annat att landets samtliga sex delstater och två territorier skulle samarbeta och sända in resultat från sina regioner så att man kunde få fram Australiens bästa producerande mjölkko.

  – När vi väl hade alla siffror då kunde vi hjälpa bönderna med vilka djur de skulle föda upp. Innan det genetiska programmet hade vi ju egentligen ingen aning om vilka djur som var bäst, säger John Bennett.

  Mjölkböndernas genetiska tabeller har senare stått till grund för nötköttsindustrins motsvarigheter.

  – Teknologin som vi redde ut på 70- och 80-talet, har senare återskapats av nötköttsindustrin, säger John Bennett.

   Ashgroves kor är en blandning mellan holstein, jersey och frisiska kor.
  Ashgroves kor är en blandning mellan holstein, jersey och frisiska kor. FOTO: Ashgrove farm

  Årets bondelegend

  Som ett stort tack till John Bennett för alla hans idéer och fokus på utbildning och kunskap till mjölkbönderna erhöll han förra året titeln “Årets bondelegend” under en tillställning i huvudstaden Canberra.

  – Det finns runt 5 800 mjölkgårdar i Australien och många duktiga mjölkbönder. Så jag är väldigt stolt över nomineringen, säger John Bennett.

  På Tasmanien, med sina 440 mjölkgårdar, kan man producera mjölkprodukter till ett relativt lågt pris. Ön är nämligen beklädd med många gröna kullar och har ett milt klimat. Betesmarkerna behöver endast bevattnas under högsommaren, det vill säga i januari och februari.

  – Eftersom vi vill ha mjölk med hög kvalitet året runt så vattnar vi under sommaren så vi kan producera de bästa mjölkprodukterna även då, säger John Bennett.

   Förra året utsågs John Bennett till årets bondelegend i Australien. Här med hustrun Connie Bennett.
  Förra året utsågs John Bennett till årets bondelegend i Australien. Här med hustrun Connie Bennett. FOTO: Ashgrove farm

  Ashgrove-gården började tillverka ost 1993. Det första ysteriet snickrades ihop på plats med hjälp av avlagda gruvmaskinsdelar.

  – Vi brukade sända vår mjölk till de kooperativa mejerierna. Men vi fick så lågt pris för vår mjölk, det lägsta i världen skulle det visa sig, så vi slog fast vid att det måste finnas ett bättre sätt att försörja sig som mjölkbonde, säger John Bennett.

  Det moderna ysteriet av i dag har kapacitet att producera upp till 1 500 ton ost per år. Mjölken produceras av kor från en blandras av holstein, jersey och frisiska kor, med en avkastning om 18 liter per dygn. De ger en mjölk som är krämig och naturligt söt.

  Anne har anlänt. Pajen har hamnat på bordet, färdiggräddad och gyllene gul med ost och mjölk från gården, så klart. Till pajen serveras en sallad och även om familjen Bennett är öppen och gärna delar med sig, så finns det en gräns och den går vid salladsdressingen.

  – Först när jag hade gift mig med John och blivit en Bennett då fick jag receptet på salladsdressingen av hans föräldrar, säger Connie Bennett.

  LÄS OCKSÅ: Nytt grepp i Australien: vattenmeloner till korLÄS OCKSÅ: Egendom större än Schweiz till salu

  Tre tips från John Bennett

  Var öppen och se längre bort än vad ögonen ser

  Omfamna kulturell- och lantlig mångfald

  Överskrid gränser och var fokuserad.

  Farmer of the Year

  Förra året gavs åtta bondeutmärkelser ut i ”The Australian Farmer of the Year Awards”. Bakom prisen står Kondinin Group (en organisation som arbetar med att förbättra jordbruket i Australien) och ABC Rural, den statliga landsbygdskanalen.

  Mjölk i Australien

  I Australien har antalet mjölkgårdar sjunkit med nästan 75 procent sedan 1980. Då fanns det 21 994 mjölkgårdar. I mitten av 2017 var antalet nere i 5 789 mjölkgårdar.

  Den genomsnittliga besättningsstorleken har ökat från 93 kor, år 1985, till cirka 262 kor 2018.

  Man ser även att stora lantbruksverksamheter med mer än 1 000 mjölkkor har ökat.

  Den dominerande rasen i Australien är holstein, som står för cirka 65 procent av landets alla mjölkkor. Andra viktiga raser är jersey, holstein/jersey-korsningar, brown swiss, ayrshire och de två inhemska raserna australian red och illawarra.

  Källa: Dairy Australia

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen