Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 2 februari 2019

  Här är ATL:s nya krönikör

  Johan Schück blir ny ekonomikrönikör i ATL. I 28 år arbetade han på DN:s ekonomiredaktion – men blev nyligen frilansare. Hans ATL-krönikor ska främst kretsa kring den ekonomiska utvecklingen i Sverige och världen.

   ”Jord- och skogsbrukare är företagare som är väldigt beroende vad som sker i ekonomin, både i Sverige och globalt”, säger Johan Schück.
  ”Jord- och skogsbrukare är företagare som är väldigt beroende vad som sker i ekonomin, både i Sverige och globalt”, säger Johan Schück. FOTO: Peder Wahlberg

  Johan Schück är en av Sveriges mest profilerade ekonomijournalister. Nyligen slutade han på DN efter 34 år, varav 28 år på tidningens ekonomiredaktion, där han främst skrivit krönikor och analyser. Men han har även gjort åtskilliga intervjuer.

  Nu driver han egen frilansverksamhet och ska bland annat börja skriva en månatlig ekonomikrönika för ATL.

  – Det känns som en angelägen uppgift. Jord- och skogsbrukare är företagare som är väldigt beroende vad som sker i ekonomin, både i Sverige och globalt, säger Johan Schück till ATL.

  I hans krönikor ska fokus ligga på ekonomisk utveckling i bredare bemärkelse – och skeenden som kan påverka svenska lantbruksföretag.

  – Vi lever i en tid med en ganska rörig marknad och stora svängningar på många börser. Det finns även en rad orosmoln i vår omvärld. Sverige har förvisso haft högkonjunktur länge, men den håller på att mattas av, säger Johan Schück.

  Han pekar bland annat på risken för handelskrig mellan USA och Kina. I vår väntar dessutom Brexit-beslut och val till EU-parlamentet. Och efter sommaren ska en ny EU-kommission tillsättas.

  – Samtidigt ökar polariseringen i Europa vars ledarskap blivit otydligare. Tysklands förbundskansler Angela Merkel avgår efter tyska valet 2021, medan Frankrikes president Emmanuel Macron tappat mycket av sitt anseende, konstaterar Johan Schück och fortsätter:

  – Allt detta påverkar Sverige och de företag som är verksamma här. Nu får vi dessutom en ny svensk regering vars ekonomiska politik det blir viktigt att följa.

  Johan Schück

  Ålder: 68

  Familj: Fru samt en son och en dotter som båda är vuxna.

  Intressen: Segling, skidåkning och kultur.

  Utbildning: Utbildad till civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. Tog examen 1973.

  Politiskt engagemang: Var i sin ungdom ordförande i Folkpartiets ungdomsförbund, numera LUF – samt redaktör för tidskriften Liberal Debatt.

  Karriär: Blev utredare på Statskontoret efter Handelsexamen. ”Att jobba inom statsförvaltningen, var väldigt statusfyllt på 70-talet”. Han hade först inga journalistambitioner, men blev rekryterad till Expressen som ledarskribent. Han fortsatte sedan till DN och därefter till tidningens ekonomiredaktion år 1990. Där blev han kvar i 28 år. Vid årsskiftet lämnade han DN och driver nu egen frilansverksamhet.

  Två oförglömliga journalistminnen:

  ”Jag började på DN precis i början av den dramatiska 90-talskrisen. Det blev en otroligt hektisk, spännande och lärorik tid. När räntan höjdes med 500 procent 1992 under ett par månader kändes det som att botten gick ur. Ekonomin återfick kraft när kronan började flyta. Men jag minns hösten 1992 som väldigt spöklikt.”

  ”Det var också magiskt att få intervjua USA:s tidigare centralbankschef Alan Greenspan när han och gav ut sin memoarbok 2007. Jag hade följt honom länge som journalist och det var en helt unik möjlighet. Det blev mer en dialog än en intervju.”

  Relaterade artiklar

  Till toppen