Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 maj 2018

  BM Agri ska växa med Johan Andersson vid rodret

  Mellby Gård

  BM Agri ska växa vidare med lönsamhet, men det får inte ske genom ökade marginaler i handeln.

  Det säger Johan Andersson, som på tisdagen tillträdde som ny vd för bolaget.

  Två år efter att han lämnade posten som divisionschef för Lantmännen Lantbruk är Johan Andersson tillbaka i spannmålsbranschen. Som VD, men också som delägare i uppstickaren BM Agri, bolaget han konkurrerade med på Lantmännentiden.

  Mats och Britt-Marie Eriksson, som startade BM Agri, har sålt en del av sina aktier och utesluter inte mer försäljning som ett led i ett generationsskifte.

  – Vi är pensionärer även om vi fortfarande jobbar i bolaget, och kan vara intresserade av att minska vårt ägande ytterligare om någon annan vill öka, säger Mats Eriksson.

  Nu äger paret Eriksson under 50 procent av aktierna och på ungefär samma nivå ligger Mellby gårds ägande. Johan Andersson och hans fru Annika Andersson äger resten av aktierna.

  Tillväxt

  De båda storägarna har förhoppningen att den nya VD:n ska ägna mycket tid åt marknadsfrågor. Att öka omsättningen är viktigt och det kan bli aktuellt att ge sig in på fler områden än spannmål, oljeväxter och gödsel. Inget är bestämt och inget är uteslutet. Både utsäde, foder och oljeprodukter nämndes när intressenterna var samlade på gårdsplanen på Mellby Gård, där Rune Andersson, huvudägare i Mellby Gård-koncernen, bor.

   Ägarkonstellationen i BM Agri består av Mats Eriksson, Johan Andersson, Rune Andersson och Erik Andersson.
  Ägarkonstellationen i BM Agri består av Mats Eriksson, Johan Andersson, Rune Andersson och Erik Andersson. FOTO: Johan Bävman

  Rune Andersson har själv lämnat styrelseposten i BM Agri vidare till sonen Erik Andersson, som håller fast vid strategin om ett handelsföretag utan industrier och anläggningar.

  – Vi ska fortsätta vara ett renodlat handelsalternativ. Vi har vuxit från noll kronor till en halv miljard i omsättning men vi är inte nöjda där. Vår flexibilitet och förmåga att tänka utanför boxen är en framgångsfaktor, säger Erik Andersson.

  Liten men viktig

  BM Agris marknadsandelar kan synas blygsamma. Mats Eriksson bedömer att de ligger på fem procent när det gäller raps och gödsel, men lägre, två till tre procent, när det gäller spannmål.

  Men det är viktiga procent, enligt nye VD:n Johan Andersson.

  – BM Agri har större betydelse på marknaden än vad marknadsandelen visar, säger den forne Lantmannenchefen.

  Johan Andersson betecknar BM Agri som ett välskött företag med en sund affärsidé. Han vill bygga vidare på den kunskap som finns i bolaget och utveckla relationerna till både leverantörer och kunder.

  – BM Agri kan både öka lönsamheten och växa. Men att bli lönsammare genom att öka marginalerna är inte rätt filosofi framåt. Ytterst är det marknaden som sätter nivån på lönsamheten i branschen, men med vår litenhet är vi snabbare på att anpassa oss, säger Johan Andersson.

  LÄS OCKSÅ: Många vill bli BM Agris nya VDLÄS OCKSÅ: God efterfrågan på maltkorn trissar upp priser

  Läs mer om

  Till toppen