Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 3 december 2019

  Jordbruksverkets beslut om avlivning felaktigt enligt dom

  Efter att en provtagning visat positivt för salmonella tvingades Joacim Sigfridsson avliva samtliga 370 höns i sin besättning. Nu har kammarrätten i Jönköping fastställt att beslutet var felaktigt, eftersom provtagningen enbart utfördes utomhus, med risk för kontamination från vilda fåglar och andra djur.

   Joacim Sigfridsson bedriver sin äggproduktion i två åtskilda äggmobiler.
  Joacim Sigfridsson bedriver sin äggproduktion i två åtskilda äggmobiler. FOTO: Privat

  När beslutet om avlivning kom i början av juni hann Joacim Sigfridsson i Fågelmara i Blekinge inte fundera så mycket över konsekvenserna – han hade ett jobb som han var tvungen att utföra.

  – Det kändes för jävligt, men det var bara att rätta sig efter det beslut som tagits, berättar han för ATL.

  Saken gjordes inte lättare av att hans höns rör sig ute i temporära inhägnader.

  – Det var inte direkt så att jag bara kunde gasa ihjäl dem där de befann sig, utan jag fick gå och fånga in var och en av dem, säger Joacim Sigfridsson.

   Joacim Sigfridssons hönsverksamhet är så pass nystartad att salmonellaprovtagningen i somras var den första han varit med om.
  Joacim Sigfridssons hönsverksamhet är så pass nystartad att salmonellaprovtagningen i somras var den första han varit med om. FOTO: Privat

  Jordbruksverkets rutiner var felaktiga

  När kammarrätten nu i efterhand slår fast att beslutet var felaktigt ser han det som en upprättelse: det var Jordbruksverkets rutiner som var felaktiga, medan det är oklart om hans hönsbesättning alls var salmonellasmittad.

  De så kallade sockproverna – tillklippta tubgasbitar som fuktas med en speciell lösning och träs på inspektörens stövlar, varpå denne kliver runt i provtagningsområdet – borde ha tagits inne i äggmobilen och inte ute i de temporära inhägnaderna som flyttas varannan dag. Att så ändå skedde berodde på att Jordbruksverkets instruktioner beskrev att man skulle gå med sockorna i hönsens ”utrymme”.

  Av domen framgår att Jordbruksverket medger att beslutet om avlivning fattades på ett ofullständigt underlag och att en kompletterande provtagning borde ha utförts. Verket anför vidare: ”För att undvika risk för kontamination från vilda djur och fåglar eller annat vilt ska sockprov för salmonella tas inomhus även när det gäller fjäderfä som har tillgång till utevistelse.”

  – Det känns skönt att Jordbruksverket nu ändrar sina rutiner, så att andra inte ska behöva råka ut för något liknande, säger Joacim Sigfridsson.

  Efter att han tvingats avliva sina höns skaffade han nya – men bara 150 stycken.

  – Jag fick bara 50 procent i ersättning, så jag hade helt enkelt inte råd med fler. Men nu till våren ska jag upp till full besättning igen.

  Enligt Joacim Sigfridsson har han nu kommit överens med Jordbruksverket om ersättning, och anser sig ha blivit kompenserad fullt ut.

  FOTO: Privat

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen