Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 mars

  Landsbygdsministern: ”Coronaviruset är en global kris”

  Det råder ingen brist på livsmedel i Sverige till följd av coronautbrottet. Det upprepar landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) – men hon poängterar också vikten av att importen fungerar.

   Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister. Arkivbild.
  Jennie Nilsson (S), landsbygdsminister. Arkivbild. FOTO: JENS CHRISTIAN/EXP/TT

  I spåren av det nya coronavirusets spridning har en hamstringsvåg svept över Sverige. Men landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) ser ingen anledning till oro för att maten ska ta slut.

  – Lantbrukets beredskap har hittills visat sig vara mycket god och regeringen gör allt för att den svenska livsmedelsförsörjningen ska fungera tillfredsställande. Jag vill också betona att alla delar av livsmedelskedjan gör ett storartat jobb, uppger Jennie Nilsson i en mejlintervju med ATL.

  Hon har dock flaggat för att det kan bli aktuellt med vissa extraordinära åtgärder, som att överföra restaurangers matlager till dagligvaruhandeln och att använda varslad personal från besöks- och restaurangnäringen till lantbruket och livsmedelsindustrin. Det senare har också LRF lyft fram: i ett förslag till Tillväxtverket uppger organisationen att cirka 8 000 personer skulle kunna erbjudas jobb inom de gröna näringarna, 5 000 inom trädgårdsodlingen och 3 000 inom skogsindustrin.

  En sådan åtgärd skulle både kunna ge korttidspermitterade jobb och innebära en viss lättnad i lantbrukets beroende av utländsk arbetskraft i en tid när gränser stängs och resor försvåras.

  – Regeringen är väl medveten om den oro som finns inom lantbruket när det gäller risken för personalbrist, både vad gäller risken för att personal insjuknar men även att säsongsarbetare uteblir, skriver Jennie Nilsson till ATL.

  Hur säkras att importen fungerar, av såväl mat som exempelvis djurfoder?

  – Det nya coronavirusets spridning är en global kris och den kommer oundvikligen att ha betydande negativa effekter på både global och svensk ekonomi. För svensk del är det ytterst angeläget att den inre marknaden i EU fungerar som den ska.

  – Hittills har transporterna kommit fram, även om de eventuellt blir något försenade.

  Om vi behöver producera mer mat och foder i Sverige, hur ska det då gå till? Kan det komma några stödåtgärder till svenska lantbrukare?

  – I det korta perspektivet har jag en daglig kontakt med alla aktörer i den svenska livsmedelskedjan och analyserar löpande de åtgärder som behövs för att livsmedelsförsörjningen ska fungera tillfredsställande. Det är angeläget att det finns en flexibilitet i ett sådant här läge: dels att vi kan hitta nya vägar för utbyte av kompetens och personer som vanligtvis inte jobbar i livsmedelskedjan som kan rycka in där det behövs, dels att myndigheter är flexibla vid regeltillämpning där möjligt.

  – I det långa perspektivet är den nationella livsmedelsstrategin ett viktigt verktyg. Den innebär att en tydlig linje är förankrad i livsmedelspolitiken fram till 2030 med fokus att öka svensk livsmedelsproduktion på ett hållbart sätt, uppger Jennie Nilsson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen